Bonus huisarts mag

Zorgverzekeraar Menzis mag huisartsen bonussen blijven geven voor het voorschrijven van goedkope medicijnen. Dat heeft de Arnhemse gerechtshof vandaag bepaald.

Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, geeft huisartsen die patiënten laten overstappen van dure merkmedicijnen tegen maagzuur en cholesterol op goedkopere merkloze geneesmiddelen, een bonus.

Tegen dat beleid had het farmaceutische bedrijf AstraZeneca, producent van merkmiddelen als het anticholesterolmiddel Crestor en maagzuurremmer Nexium, protest aangetekend in kort geding. Drie andere farmaceuten (MSD, Pfizer en Altana) hadden zich bij hun concurrent aangesloten. De kortgedingrechter had Menzis al gelijk gegeven. Nu bevestigt het hof deze uitspraak.

Zorgverzekeraars hebben er financieel belang bij dat patiënten zo vaak mogelijk goedkope merkloze slikken. Als patiënten hierop overstappen kost dat de farmaceutische bedrijven die de dure merkmiddelen maken, geld.

De bedrijven vinden dat de bonussen van verzekeraar Menzis huisartsen in hun voorschrijfgedrag ongewenst beïnvloeden en daarom verboden zou moeten zijn. Menzis ontkent dat: het is niet haar bedoeling een bepaald medicijn te adverteren, maar alleen om het gebruik van duurdere medicijnen te ontmoedigen.

Volgens het hof zijn de regels die geneesmiddelengebruik reguleren, niet bedoeld als bescherming van de commerciële belangen van de farmaceuten. Daarmee verwerpt het hof de conclusie van de Commissie Code Geneesmiddelenreclame, die vindt dat de regels wel voor Menzis gelden.

Volgens de rechter “streeft Menzis naar een normale werking van de markt, waarbij [...] wordt gekozen voor het goedkoopste middel“.