Beurs Europa hoogste koers in vier jaar

De effectenbeurzen in Europa bereikten vanochtend het hoogste niveau in vierenhalf jaar. “De markt is momenteel zeer optimistisch. Als de stemming er eenmaal inzit, verdwijnt die niet zomaar“, zegt beursanalist André Sirks van Theodoor Gilissen Bankiers.

Toch was er niet veel richtinggevend bedrijfsnieuws. Ook konden beleggers zich niet laten inspireren door de beurs van Wall Street, die gisteren gesloten was. Tegen het middaguur stond de belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak 4,88 punten (1,1 procent) hoger op 445,40 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen 0,9 procent vooruit. Frankfurt won 0,8 procent.

De markt wacht op de eerste macro-economische cijfers van dit jaar uit de VS. Het gaat om de ISM-index, de index van inkoopdirecteuren in de industrie, over december en de bouwbestedingen over november. Ook is het wachten op de publicatie van de notulen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. Beleggers hopen dat in dit verslag iets over toekomstige renteverhogingen in de VS staat.

In Amsterdam stond ING bovenaan de AEX met een winst van 1,8 procent. Ook Aegon en ABN Amro gingen flink omhoog. Hagemeyer (plus 1,4 procent) en Buhrmann, dat 1,1 procent meer waard werd, stonden vandaag opnieuw positief in de belangstelling.

De olieprijs liep vanochtend op tot boven de 61 dollar per vat, onder meer wegens het gasconflict in Europa. De olieconcerns wisten hiervan te profiteren: Shell, Total en BP gingen meer dan 1 procent omhoog.

Het lokale fonds Sligro werd dinsdag massaal van de hand gedaan na tegenvallende omzetcijfers over het afgelopen jaar. Het foodservice- en supermarktbedrijf kreeg te maken met een koersverlies van bijna 6 procent.

Sligro zag de opbrengsten stijgen van 1,44 miljard euro in 2004 naar 1,55 miljard vorig jaar, meldde de onderneming vandaag. Analisten hadden gemiddeld op ongeveer 1,6 miljard gerekend.

Zij zijn vooral teleurgesteld over de omzet bij de foodservicetak, verantwoordelijk voor ruim tweederde van de opbrengsten van Sligro. Niettemin steeg de omzet bij foodservice, dat onder meer bedrijfscatering verzorgt, het afgelopen jaar 13,5 procent tot 1,11 miljard euro, mede dankzij de overgenomen groothandel VEN. De opbrengsten bij foodretail daalden echter 6,4 procent. De foodretailtak levert aan supermarkten als EM-Te, Golff en MeerMarkt. (ANP)