“Akoestisch komt alles over zoals je bedoelt'

Als voorbereiding op een Europese tournee geeft Zuco 103 eerst een aantal akoestische optredens.

In Acustico wordt “zuiver op de oren gespeeld“.

Stefan Kruger (l), Stefan Schmid en Lilian Vieira foto Stijntje de Olde
Stefan Kruger (l), Stefan Schmid en Lilian Vieira foto Stijntje de Olde Olde, Stijntje de

In Amerika en Canada heet het wereldmuziek, in Brazilië noemen ze het popmuziek, in China valt het onder electrobrasil en op internet is de muziek bij I-tunes onder dance terug te vinden. De muziek van de formatie Zuco 103, een aanstekelijke mix van jazzy grooves, bossanova, soul, hip hop-samples, breakbeats en Portugese zang, blijft moeilijk te categoriseren. Als het aan Zuco 103 ligt, hoeft dat ook niet. “Maar het blijft lollig om te zien hoe men ons nu weer benoemt“, zegt de drummer van de drie-eenheid, Stefan Kruger.

Doordat het eerste album Outro Lado eind jaren negentig snel omarmd werd door de toen hippe loungestroming, kreeg de muziek van Zuco 103 een plek op vele wereldwijd verschenen loungecd's. Daar profiteert de hyperenergieke live-act nog steeds van, constateert Stefan Kruger, gezien de vele speelmogelijkheden in het buitenland. Na een rustperiode van drie maanden, waarin zangeres Lilian Vieira herstelde van een operatie, maakt de groep zich op voor een nieuwe tournee. De komende dagen geeft Zuco 103 akoestische optredens onder de naam Acustico in Amsterdam, Enschede en Austerlitz. Vervolgens reist de groep met een slaaptoerbus door België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië.

Het project Acustico, morgenavond onder meer als nieuwjaarsconcert in het BIMhuis, betekent voor Zuco 103 een muzikale thuiskomst, zegt Kruger. “Alles is mogelijk, omdat we allemaal onze roots hebben in de jazz. Wij zijn gewend aan vrijheid, en ontspannen juist bij de gedachte telkens weer nieuwe muzikale ontdekkingen te moeten doen.“

Anders dan in het festival-seizoen, wanneer Zuco 103 op pad gaat met een grotere band (extra bas, percussie en gitaar) en een dosis electronische apparatuur, ligt bij de komende optredens weinig vast. “We spelen nu zuiver op onze oren“, zegt Kruger. “In akoestische optredens komen de kleuren ook anders tevoorschijn dan op festivals. Nu spelen we alles honderd procent zelf, en vullen alle ruimtes op met onze eigen nootjes en improvisaties. Dat klinkt zeker niet kaal; eerder vol en kleurig. We voegen meer solo's toe en er wordt vrijer gespeeld. Als je puur akoestisch speelt, komt alles over zoals je het had bedoeld.“

Bij het concert in het BIMhuis speelt ook jazz-tenorsaxofonist Jasper Blom mee. “We kennen hem al jaren; daarvoor is geen extra repetitie nodig. We gaan gewoon lekker stoeien op het podium en zien wel wat er uit komt. Spelen op grote zomerfestivals in een soort popvariant is heerlijk, maar er gaat niets boven een onvoorspelbare jam.“

De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en drummer Stefan Kruger opereren sinds '99 onder de naam Zuco 103. Vieira, een vrolijke, extraverte verschijning, gaat met haar eigen taal helemaal op in de muziek en laat zich op geen enkele manier afleiden door de ingewikkelde danceritmes die Kruger en Schmid (beiden ex-New Cool Collective) produceren. De van oorsprong jazzmusici hebben een voorkeur voor alles met een ritme - of het nu breakbeats, latinjazz, funk of dance betreft. Het legt de basis voor een overweldigende sound, waarin melodie en dansbare ritmes op organische wijze versmelten. Niet voor niets geldt Zuco 103 als één van de beste live-acts van ons land.

Zuco's recente cd Whaa! is een smeltkroes van invloeden en ritmes, mede opgedaan tijdens de vele reizen van de afgelopen jaren. Ook nu wordt uitgekeken naar de Europese tournee. “Het blijft een bijzonderheid dat we in staat zijn onze eigen muziek naar andere landen te brengen“, zegt Kruger. “In the picture blíjven, dat is voor iedere band het moeilijkste, zeker in het buitenland.“

Dat de groep daarbij met zijn eigen bus reist, is een extra pleziertje, vindt Kruger. “Ook onderweg werken we aan onze muziek; met de laptops aan gaat het componeren en ontwikkelen gewoon door. Dan gaan we slapen en worden we de volgende ochtend wakker bij het volgende podium.“

Zuco 103 Concerten: 4/1 BIMhuis (Amsterdam), 5/1 Twentse Schouwburg (Enschede), 15/1 Beauforthuis (Austerlitz).

    • Amanda Kuyper