Zapatista-rebellen beginnen tournee door Mexico

La Garrucha, 2 jan. Indiaanse Zapatista-rebellen begonnen gisteren vanuit de Zuid-Mexicaanse Zapatista-gemeenschap La Garrucha een tournee die hen in een half jaar langs alle 31 deelstaten van het land moet leiden om zo steun te winnen voor een breed, anti-kapitalistisch front. Met de keuze voor die datum herdachten zij hun opstand tegen de regering, tijdens de jaarwisseling in 1994. Toen vielen Zapatista-rebellen politie- en legerposten aan en bezetten zij enkele stadjes in Chiapas, de armste deelstaat van het land. Daarbij vielen 150 doden.

A zapatista family at the autonomous community "La Garrucha" in front of a painted wall 31 December 2005. The zapatistas will start their Zapatista rally in Mexico when they also celebrate their 12 year since the uprising in 1994. The subcomandante Marcos will lead the rally in the southern state of Chiapas of the Zapatista leader Subcomandante Marcos around Mexico, in the southern state of Chiapas at the autonomous community of "La Garrucha" around1,400 kms from Mexico city on January 1,2005. AFP PHOTO/Susana GONZALEZ Een Indiaanse familie brengt oudjaarsdag door voor een Zapatista-muurschildering in La Garrucha
A zapatista family at the autonomous community "La Garrucha" in front of a painted wall 31 December 2005. The zapatistas will start their Zapatista rally in Mexico when they also celebrate their 12 year since the uprising in 1994. The subcomandante Marcos will lead the rally in the southern state of Chiapas of the Zapatista leader Subcomandante Marcos around Mexico, in the southern state of Chiapas at the autonomous community of "La Garrucha" around1,400 kms from Mexico city on January 1,2005. AFP PHOTO/Susana GONZALEZ Een Indiaanse familie brengt oudjaarsdag door voor een Zapatista-muurschildering in La Garrucha AFP
De actie is bedoeld als tegenwicht voor de komende presidentsverkiezingen. De Zapatista’s zeggen de wapens neergelegd te hebben en nu een vreedzame strijd te willen voeren voor meer rechten voor het Indiaanse bevolkingsdeel. Zapatista-leider Marcos verliet zijn schuilplaats in de jungle, zoals altijd gehuld in bivakmuts. Pijprokend en per motorfiets zwaaide hij naar de omstanders in La Garrucha, die een erehaag voor hem vormden. In het verleden vertoonde hij zich geregeld per paard om media-aandacht te trekken; de motorfiets was een novum. Met vrachtwagens en oude schoolbussen volgden de Zaptista’s gisteren hun leider, die zich niet langer ‘subcomandante’, maar ‘Afgevaardigde Nul’ noemt, in een stoet naar de stad Christobal de las Casas, waar Marcos zou spreken. In 2001 maakten de Zapatista’s een vergelijkbare tournee door het land om aandacht te vragen voor een wetsvoorstel waarmee meer rechten voor Indianen vastgelegd zouden worden. Marcos en andere leiders werden toen in Mexico-stad toegejuicht door 100.000 aanhangers, maar hun eisen werden niet ingewilligd. Marcos keerde onverrichter zaken terug naar de jungle.