www.nrc.nl

Videocolumn. Negen columnisten van deze krant kijken in Halte 2006 in videocolums vooruit naar het komende jaar. Kijk op www.nrc.nl/halte2006. Van dezelfde columnisten is ook een terugblik te zien op het afgelopen jaar: www.nrc.nl/halte2005.

Joshua Galaway kisses Megan Johnson after midnight at Times Square on New Year's day in New York January 1, 2006. The couple are currently dating and Galaway serves in the U.S. Navy. Hundreds of thousands gather at the landmark each New Year's Eve to celebrate and watch the ball drop. REUTERS/Nicholas Roberts REUTERS

Achtergrond. Soms staan de achtergrondverhalen al in de krant voordat het nieuws heeft plaatsgevonden. Zo ook een uitleg van onze correspondent in Moskou over het dichtdraaien van de gastoevoer aan Oekraïne:

,,Sluit kraan 11,21,31“, galmt de dispatcher naar de technici aan het schakelbord. Er worden enkele knoppen ingedrukt, meters lopen naar nul en voilà: het Russische energieconcern Gazprom heeft een compleet buurland virtueel tot duisternis, kou en industriële stilstand veroordeeld. Het was slechts een oefening, afgelopen week op het Russische avondjournaal. Maar het Russische dreigement aan buurland Oekraïne is reëel: voor 1 januari een nieuw gascontract, of Rusland sluit haar buurland met 48 miljoen inwoners af.“

Het is inmiddelds werkelijkheid - en na te lezen op de website van deze krant.

New York. Het is drukker op straat, in New York, meldt Freek Staps in zijn weblog. Maar niemand weet waarom. Het is immers koud, en de winkelweken tussen Thanksgiving en Kerst zijn voorbij. ,,Hoe we weten dat het drukker is? Samenwerkingsverband van winkeliers Times Square Alliance heeft mensen op straat die niets anders doen dan tellen.

,,Voor het pand 1501 Broadway (in het hart van Times Square) kwamen afgelopen woensdagochtend in een uur 9.226 mensen langs, 57 procent meer dan een jaar eerder. En net iets meer dan er mensen in, bijvoorbeeld, Numansdorp wonen.“