The Nits

The Nits weten nog steeds te verrassen. Twee jaar na hun ook al indrukwekkende 1974 is het nieuwe Les Nuits een prachtige cd met een beheerste sfeer. Hoewel het minste nummer de cd opent, breekt daarna de hemel open in The Rising Sun, met glanzende instrumentaties en een atmosferisch geluid. Door de manier waarop de vele ijle geluiden in het `beeld` staan, ontstaat weidsheid-met-samenhang. De herkomst van de klanken laat zich niet direct determineren, maar dat maakt het luisteren juist avontuurlijk. Bovendien blijkt zanger Henk Hofstede zich vocaal nog te hebben ontwikkeld. Dat hij het lied The Launderette opent met een Jimmy Sommerville-falset is grappig, nog heugelijker is het dat zijn stem minder `duwt`, maar meer gedragen klinkt, met zo`n mooi bronzen randje dat doet denken aan Richard Ashcroft (The Verve). Drie nummers zijn geïnspireerd door de moord op Theo van Gogh, om de hoek bij de woning van Hofstede. Les Nuits is gevarieerd, met sobere liedjes en medewerking van het Mondriaan Kwartet. Het resultaat is verfijnd, stemmig en soms opwindend.

Hester Carvalho

Les Nuits (Sony/BMG 82876754722)

    • Hester Carvalho