Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over straatkinderen die in Bagdad proberen te overleven te midden van de chaos van de terreur, drugs en gedwongen prostitutie. Oud-politieman Chaker heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de jongste kinderen te redden uit de klauwen van jeugdbendes. En aandacht voor het groepsproces binnen de Hofstadgroep. Volgens deskundigen vertoont de groep gedrag dat sterk overeenkomt met dat van een sekte. Ned.1, 20.30-21.05u.

Linda's Levenslied

Nova. Reportage over de wens van veel dikke Nederlandse mannen en vrouwen dit jaar drastisch af te vallen. In de race om de beste afvalmethode kiezen velen voor het kleiner maken van de maag. De eetlust wordt minder, omdat er simpelweg minder eten in kan. Maar de risico's zijn groot en de maagoperaties kunnen leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood. Sommige Nederlanders zijn zo desperaat dat ze met 10.000 euro op zak naar België afreizen om daar te worden behandeld. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Inseln im Eis. Slot van een tweeluik over eilanden in de Noordelijke ijszee behandelt Spitzbergen. ZDF, 19.25-20.15u.

Keerpunt: Het spook van Tsjernobyl. Serie over kantelmomenten in de recente Belgsiche geschiedenis. Op 26 april 1986 explodeerde reactor 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl in de Oekraïne. Een reusachtige rookpluim vol radioactiviteit begint aan een reis door Europa. Weerman Armand Pien beleeft dan de zwartste dag van zijn leven. Hij mag in zijn weerberichten niet over de straling spreken. België 2 (Canvas), 20.45-21.35u.

Abenteuer Glück: China. Slot van een 4-delige serie reisreportages waarin het thema `geluk` centraal staat. China beleeft een ongekende economische bloei. Lao Li en Lao Jiang zijn bejaard en wonen in bergdorp in het zuiden van China waar nog niet veel te merken is van de groei. Lao Li was ooit al eens in Shanghai en zwoer ooit terug te keren. ARD, 21.00-21.45u.

Je zal het maar hebben. Eerste aflevering van een serie medische jongeren programma`s. In dit deel gaat het om het uiterlijk. Met o.a. De 15-jarige Rick die aan het proteus syndroom lijdt, een ziekte waarbij de ledematen reuzenafmetingen aannemen. Ook wordt gesproken met de 26-jarige Martine die een zeldzame erfelijke gezichtsaandoening heeft. Ned.2, 21.40-22.20u.

Balderdash and Piffle. Over de historische achtergrond van sommige Engelse woorden. Vanavond onderzoeken Adam Hart-Davis, Clarissa Dickson-Wright en Mark Ravenhill de letter P. BBC2, 22.00-22.50u.

Hitler's sunken secret. In de zomer van 2003 werd geprobeerd de waardevolle lading van de in 1944 gezonken Noorse Hydro te redden. Aan boord bevond zich `zwaar water`, bestemd voor Hitlers geheime atoombom project. National Geographic, 22.00-23.00u.

Europa

Brusselse kermis. Slotaflevering van een serie over de bestuurlijke activiteiten van het Europese Parlement. Vanavond met onder anderen de Tweede-Kamerleden Jan Marijnissen, Hans van Baalen en André Rouvoet over een half jaar na het referendum over de Europese Grondwet. Ook een keur aan Europarlementariërs laat hierover hun licht laten schijnen. Ned.3, 19.45-20.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Vooruitblik op het komende jaar met Cornald Maas over de televisie, Tom van `t Hek over sport, Leo Blokhuis over de hits in 2006 en de schrijfsters Siska Mulder en Susan Smit over de boeken die het komende jaar op het nachtkastje moeten liggen. Ned.3, 19.00-19.45u.

AMUSEMENT

De Holland Sport Wereldkampioenen Quiz 2005. Terugblik op het afgelopen sportjaar met de zes quizkandidaten: de judoka`s Edith Bosch en Dennis van der Geest, schaatster Barbara de Loor, turner Yuri van Gelder, baanwielrenner Theo Bos en bokser Raymond Joval. Aan de hand van mooie filmische terugblikken worden de sporters getest op hun sportkennis van het afgelopen jaar. Ook gaan de wereldkampioenen een sportieve krachtmeting aan. De jurering is in handen van NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra. Ned.3, 20.20-21.10u.

Op z'n Hollands. Eerste aflevering van een 8-delige reallife soap over het leven van Nederlands enige echte pornodiva Kim Holland en haar echtgenoot en cameraman Ruud. Ze gunnen de kijker een openhartige blik in hun leven, zowel privé als zakelijk. Talpa, 21.30-22.00u.

Beauty and the nerd. Eerste aflevering van een Amerikaanse serie waarin acht bloedmooie maar niet al te slimme vrouwen worden gekoppeld aan acht briljante mannen, die op het gebied van sociale vaardigheden nogal achtergesteld zijn. De gevormde stelletjes moeten computers repareren, mode-makeovers verrichten, zingen in een karaoke-bar en strippoker spelen om kans te maken op de hoofdprijs van 250.000 dollar. RTL5, 22.30-23.25u.

sport

Dakar 2006. Verslag van de woestijnrally die tot en met 15 januari van Lissabon naar Noord-Afrika wordt verreden. In deze race gaan professionele teams met speciale vrachtauto's, volledig aangepaste personenwagens en motoren de strijd aan met de grimmige elementen der natuur. De rally is bijna dertig jaar een begrip in de rallysport en vormt de ultieme uitdaging voor de coureurs en hun materieel. RTL7, 22.30-23.30u.