President Taiwan haalt uit naar China

President Chen Shui-bian van Taiwan heeft in zijn nieuwjaarstoespraak van zondag zijn standpunt tegenover de Volksrepubliek China verder verhard.

Hij waarschuwde tegen China`s groeiende militaire dreiging, en riep het Taiwanese parlement op meer geld ter beschikking te stellen voor de militaire verdediging van Taiwan.

De speech kwam als een verrassing, want velen hadden juist verwacht dat Chen een soepeler houding tegenover China zou aannemen nadat zijn partij in december bij plaatselijke verkiezingen scherp verloor, mede omdat veel Taiwanezen zijn als confronterend ervaren China-beleid afwijzen.

Chen waarschuwde ook tegen het risico van te veel Taiwanese investeringen op het vasteland van China, waardoor het lot van het de facto als een onafhankelijke staat opererend eiland te zeer aan China verbonden zou raken. “Taiwan zal zich nooit afsluiten van de wereld, maar we zullen ook nooit onze economische levenslijnen en al onze kaarten `opsluiten` in China“, aldus Chen.

De beurs van Taiwan reageerde met een daling van 1,6 procent, de grootste terugval sinds oktober vorig jaar. Taiwanese bedrijven hebben zo`n 100 miljard dollar geïnvesteerd in China en het Taiwanese zakenleven is een voorstander van nauwere betrekkingen met Peking en van het wegnemen van resterende handelsbelemmeringen.

Chen opperde verder de mogelijkheid dat er vóór 2008 een nieuwe Taiwanese grondwet wordt ingevoerd, iets waar Peking zeer afwijzend tegenover staat. Volgens Chen kan er in 2007 een referendum worden gehouden dat de nieuwe grondwet mogelijk maakt. Peking ziet een dergelijk referendum als een stap richting formele Taiwanese onafhankelijkheid, iets wat voor China absoluut onacceptabel is.

Peking ziet Taiwan als een onvervreemdbaar deel van China, een gebied dat net als Hongkong en Macau ooit weer in de Chinese moederschoot moet terugkeren, eventueel met geweld.Volgens Chen heeft China niet alleen 784 kruisraketten op Taiwan gericht staan, maar heeft het Chinese Volksbevrijdingsleger ook een plan gereed waarin staat dat China in 2015 in staat moet zijn om Taiwan in een beslissende strijd te verslaan.