`Over nóg een Dakar moet ik goed nadenken`

Jan de Rooy werd uitgesloten van deelname aan de Dakar Rally. Hij vermoedt kwade opzet.

Het was een hard gelag voor Jan en Gerard de Rooy uit het Brabantse Son. Vlak voor Kerst kregen de transportondernemer (62) en zijn zoon (25) van de de Franse organisatie van de Dakar Rally te horen dat zij van deelname aan de 28ste editie waren uitgesloten omdat de papieren met technische gegevens van hun drie vrachtwagens niet in orde waren. De organisatie constateerde bij alle trucks kleine aanpassingen waarvoor niet de vereiste stempel aanwezig was. Jan de Rooy, die drie keer het vrachtwagenklassement won, besloot toch naar Lissabon af te reizen. Tot zijn verbazing kreeg hij nul op het rekest.

U dacht: als ik daar ben zet ik het wel even recht?

“Ik had wel vertrouwen in een goede afloop, ja. Met Kerst heb ik een lang telefoongesprek gevoerd met rallydirecteur Etienne Lavigne. Ik vertelde hem dat onze wagens waren afgekeurd op een paar stempels, waarop hij zei: `Kom deze kant op, dan praten wij er verder over`. Eenmaal daar werd mij al snel duidelijk dat Lavigne zich verschool achter de beslissing van de Franse bond. Hij durfde de confrontatie niet aan. Onvoorstelbaar. Ik vermoed dat er sprake is van kwade opzet.“

Van wie?

“Van een concurrerende vrachtwagenfabrikant. Ik zal geen namen noemen, want ik heb geen bewijzen. Maar ik ben er zeker van dat een van onze concurrenten protest heeft aangetekend bij de Franse organisatie.“

Heeft u al zicht op de financiële consequenties van uw uitsluiting?

“Nee, daar is het nog te vroeg voor. Ik ben van plan de komende dagen contact op te nemen met onze sponsoren. Dan moeten we maar zien of zij het eens zijn met de beslissing van de bond of niet. Wat er in het ergste geval kan gebeuren? Daar denk ik nog maar even niet over na.“

Uw team bestaat uit zeventien mensen, onder wie acht assistenten. Waar bevinden zij zich nu?

“Vier van de teamleden rijden op dit moment ergens tussen Lissabon en Brabant. Ik verwacht hen woensdag terug in Nederland. De rest van het team heeft nieuwjaar gevierd met het gezin in Nederland. Zodra wij compleet zijn, wil ik een vergadering beleggen om een en ander op een rijtje te zetten.“

Zien wij u ooit nog terug aan de start van de Dakar Rally?

“Een goede vraag. Daar moeten mijn zoon en ik nog eens héél goed over gaan nadenken.“