Licht winterse week

Deze week komt de winter opnieuw om de hoek kijken. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië gaat zich de komende dagen bemoeien met het weer in ons land. Schaatsliefhebbers klinkt dit uiteraard goed in de oren.

Een oostelijke wind voert koude lucht aan zodat het in de nacht op veel plaatsen een paar graden gaat vriezen. Overdag komt het kwik een aantal uren even boven het vriespunt uit. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar een enkele vlok sneeuw is niet helemaal uitgesloten.

Vanavond en vannacht blijft het zeker droog. Er volgen steeds meer opklaringen. Bij weinig wind wordt het koud, 0 graden langs de kust tot misschien wel 5 in het uiterste oosten. Op veel plaatsen ontstaat mist die morgenochtend in een aantal gebieden lang blijft hangen.

Morgen begint de dag koud en mistig. In de middag breekt de zon geregeld door, in het westen raakt het echter bewolkt. In de namiddag en avond valt hier soms een spatje regen of motregen, dieper landinwaarts valt mogelijk een vlokje natte sneeuw.

Na morgen wordt het dus kouder. Daarbij breekt de zon af en toe door maar wolkenvelden en hardnekkige mistgebieden kunnen er soms voor zorgen dat het behoorlijk somber is. Vooral de noordelijke provincies krijgen een enkele sneeuwbui.

Of de vorst aanhoudt zodat zich een dikke ijsvloer kan ontwikkelen is op dit moment nog niet duidelijk.