Kroes: 27 lidstaten is grens

Europees commissaris Neelie Kroes (Mededinging) vindt dat de uitbreiding van de Europese Unie moet stoppen bij 27 lidstaten. Dat zou betekenen dat de EU niet verder moet groeien na de geplande toetreding van Bulgarije en Roemenië in 2007 of 2008.

In een uitzending van het tv-programma Paul Rosenmöller en zei Kroes (VVD) gisteren: “Ik kan me dat zo goed voorstellen dat mensen zeggen: 25 lidstaten nu, 27 lidstaten in 2007, waar gaan we naartoe? Waar is de grens in Europa? Ik denk dat we bij 27 moeten zeggen: daar is de grens.“ Op de vraag van interviewer Rosenmöller of de Europese Unie met zo veel lidstaten nog wel bestuurbaar is, antwoordde zij: “Je zou in een bedrijf, in mijn beleving, er niet over piekeren een directie op te zetten van 27 leden.“

Van Roemenië en Bulgarije staat al vast dat ze zullen toetreden tot de Europese Unie. Dat zal gebeuren in 2007 of 2008, afhankelijk van de vooruitgang bij onder andere de corruptiebestrijding in die landen. Verder onderhandelt de EU met Kroatië en Turkije over lidmaatschap. En enkele weken geleden kreeg Macedonië de status van kandidaat-lidstaat.

In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de uitspraken van Kroes. “Ik vind het een merkwaardige uitspraak in het licht van de gesprekken die nu al gaande zijn“, zegt Jan-Jacob van Dijk (CDA). “Dit is de VVD weer in de bocht“, vindt Bert Bakker (D66). “Dit is vreemd“, reageert Frans Timmermans (PvdA), “want het is in strijd met wat de Europese Commissie op dit moment aan het doen is.“

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei vanmorgen niet op de uitspraken van Kroes te kunnen reageren omdat ze niet op de hoogte was van het interview met de euro-commissaris.