Jansons heeft succes in Wenen

In Oostenrijk is er veel lof voor het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, dat gisteren in Wenen werd geleid door Mariss Jansons, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het concert was in zestig landen op de tv te zien.

De Kurier looft de ,,artistieke inspiratie, de weloverwogen tempi en de charmante elegantie“ waarmee Jansons het concert leidde. De krant schrijft dat Jansons de Wiener Philharmoniker eerder ondersteunde dan in het gareel dwong en op die manier veel musiceervreugde teweeg bracht.

De programmering was langdurig en degelijk voorbereid: Jansons bekeek in drie maanden achthonderd stukken van de familie Strauss en ontdekte er een paar die nog niet eerder tijdens een Nieuwjaarsconcert waren gespeeld en toch zeer de moeite waard waren. Nieuw was ook dat muziek klonk van Mozart, wiens 250ste geboortedag dit jaar wordt herdacht. Naast de ouverture Le nozze di Figaro klonken ook citaten van Mozartmuziek in Lanners wals Die Mozartisten en in Strauss` Künstler-Quadrille.

In een interview met NOS-presentator Joop van Zijl zei Jansons over de eerdere dirigenten van het Nieuwjaarsconcert de grootste bewondering te hebben voor Carlos Kleiber, overleden in 2004. Hij roemde in hem het lichte en het natuurlijke en het ontbreken van overdrijving en effectbejag. Die kwalificaties waren gisteren ook van toepassing op het zorgvuldige en gedetailleerde dirigeren van Jansons, die het concert leidde in een ontspannen sfeer en met zichtbaar plezier.

Daaraan werd ook bijgedragen door de gebruikelijke grapjes. Zo loste Jansons een pistoolschot aan het slot van de Bandit Galopp. En in Eduard Strauss` polka Telephon rinkelde Jansons` mobieltje, dat hij maar met moeite stil kreeg.

In de traditionele Nieuwjaarswens noemde Jansons muziek een van de hoogste waarden in ons leven, omdat het de taal is van de ziel en het hart. Hij hoopte dat muziek in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen in de culturele ontwikkeling van de wereld.

Volgend jaar wordt het Nieuwjaarsconcert geleid door Zubin Mehta en in 2008 door Valery Gergjev, die in dat jaar opstapt als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

    • Kasper Jansen