Het Mozartjaar 1991 zal nog ver worden overtroffen

2006 is het jaar waarin de 250ste geboortedag van Mozart wordt herdacht. Maar 1991, waarin zijn tweehonderdste sterfdag werd herdacht, ligt nog vers in het geheugen.

Reproduction of a painting showing the composer Wolfgang Amadeus Mozart, that German art experts have authenticated as believed to be the last portrait ever made of him. The 80 by 62 centimetre portrait in oils, painted by German artist Johann Georg Edlinger in 1790, a year before Mozart's death, was authenticated by an expert on the composer, Wolfgang Seiller. AFP PHOTO HO/STAATLICHE MUSEEN ZU BERLIN/GEMAELDEGALERIE AFP

De Mozart- herdenking van vijftien jaar geleden - een groot succes, mede dankzij het voorwerk van de film Amadeus (1984) - heeft van Mozart een allemansvriend gemaakt. Dat zal in 2006 vooral vooral blijken in Salzburg, waar hij op 27 januari 1756 werd geboren, en in Wenen, waar hij 5 december 1791 overleed. In die twee Mozartsteden zal het Mozartfeest worden gevierd op ongekende schaal met concerten, voorstellingen en exposities.

Tijdens de Salzburger Festspiele worden deze zomer onder andere alle tweeëntwintig opera`s van Mozart uitgevoerd. Die Zauberflöte gaat daar in de productie die decorontwerper Karel Appel en regisseur Pierre Audi in 1995 maakten voor de Nederlandse Opera. Riccardo Muti dirigeert daarbij de Wiener Philharmoniker. Vrijwel de hele top van het internationale muziekleven komt naar Salzburg, ook het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons en het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. In Wenen zijn er 230 verschillende Mozart -evenementen met in totaal 3200 voorstellingen.

Voor de platenindustrie is er na 1991 weinig nieuws te verzinnen. Philips kwam destijds met de eerste complete Mozart-uitgave: 180 cd`s, samen tweeëneenhalve meter, te beluisteren in meer dan negen dagen van vierentwintig uur. Het was het grootste project uit de fonografische historie: 680 titels, waaronder een aantal plaatpremières.

Dat record werd in 2001 al ingehaald door Kruidvat: Mozart `compleet` op 170 cd`s, ietsje minder, veel goedkoper. De Philips-uitgave kostte bij voorintekening 4000 gulden. Kruidvat begon in 2001 met een prijsstelling van 500 gulden. Die Mozart-uitgave ligt nu bij de drogist voor 89,99 euro, nog geen 200 toenmalige guldens, een twintigste van de voordeelprijs die Philips destijds rekende. Nu kost die box rond 950 euro.

Op de Nederlandse concert- en operapodia wordt Mozart herdacht met een aantal bijzondere projecten. Het wonderkind Mozart was tussen 9 september 1765 en eind april 1766 in ons land, samen met zijn ouders en zijn zusje Nannerl. Hij vierde hier zijn tiende verjaardag, hij logeerde in Den Haag en trad daar op voor de Oranjes, hij gaf concerten in Amsterdam en Utrecht, maar hij was vooral vreselijk ziek. Dat was dé reden dat Mozart bijna tien maanden in ons land was.

Mozarts Haagse periode is dit jaar tijdens het paasweekeinde aanleiding voor het driedaagse festival Mozart terug in Den Haag met tal van concerten in de zalen rond het Spui, waar de Mozarts destijds logeerden. De programmering is van pianist Ronald Brautigam. Er worden tienduizend bezoekers verwacht.

Mozart componeerde in zijn Hollandse periode onder andere feestmuziek voor de achttiende verjaardag van de toenmalige Prins van Oranje. Die potpourri Galimathias musicum wordt in het Amsterdamse Concertgebouw gespeeld.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw komt in Amsterdam en Utrecht met een serie uitvoeringen van pianoconcerten van Mozart, gedirigeerd door Frans Brüggen. De Nederlandse Opera brengt nieuwe producties van Cosí fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro in première op drie achtereenvolgende avonden.

    • Kasper Jansen