`Het is leuk om met links te discussiëren`

Neemt de politieke betrokkenheid van jongeren toe? Kranten lezen ze amper, maar ze staan te popelen om te stemmen. Want ze discussiëren wel degelijk over Irak, de Schipholbrand en het milieu.

Cas van Kleer Rondetafelgesprek, NRC. Rotterdam. 04-11-05 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Het nieuwe engagement is vooralsnog voorbehouden aan hoger opgeleide jongeren. Dat werpt de vraag op of kennis van het politieke en maatschappelijke wereldtoneel essentieel is voor maatschappelijk engagement. Op verzoek van NRC Handelsblad spreken drie hoger opgeleide jongeren over politiek, goede doelen en het nieuws.

Neemt de politieke betrokkenheid van jongeren toe?

Cas (17), lid van DWARS (GroenLinks): “Ik denk dat linkse organisaties als DWARS het goed doen als tegenwicht tegen de samenleving, die steeds rechtser wordt. Bovendien vormen mensen sterke meningen over actuele onderwerpen als de oorlog in Irak. Zelf vind ik dat soort onderwerpen belangrijk. Daarom demonstreer ik tegen het kabinetsbeleid. Nederland is te veel naar binnen gericht. Het kabinet moet zich meer op het buitenland richten.

Sommige mensen zeggen dat jongerenpartijen onnodig zijn. Maar ik vind dat jongeren móeten nadenken over de wereld. Men zegt dat wij het altijd met elkaar eens zijn. Maar als wij discussiëren, komen we vaak niet eens tot een conclusie.“

Gerard (20), VVD-stemmer: “Er wordt behoorlijk gediscussieerd onder jongeren. Bijvoorbeeld over de Schipholbrand, of je de slachtoffers nu in Nederland moet laten blijven. Ook de oorlog in Irak sprak tot de verbeelding. Ik was vóór het uiteindelijke resultaat van de oorlog: het oppakken van Saddam Hussein. Er is nu democratie, dat is goed voor Irak.

Ik stem VVD. Het is altijd leuk om met linkse mensen in discussie te gaan. Demonstraties tegen de regering halen niets uit. Daarmee kun je beleid nauwelijks beïnvloeden. Daarbij voert de regering de wil van de meerderheid van het volk uit, dat is toch democratie? Het kabinet heeft een mandaat en als je vindt dat het slecht ging, stem je het na vier jaar weg.“

Maud (19): “Ik merk dat veel jongeren in mijn omgeving politiek betrokken zijn. Daar komt mede doordat jongerenpartijen zich sterk profileren. Je komt ze tegen op studentenbeurzen en festivals. Zelf ben ik geen lid van een partij, maar ik oriënteer me wel. Ik zou nu op de PvdA stemmen. Al vind ik dat het kabinet erg veel kritiek krijgt. Met name premier Balkenende - je kunt hem niet de schuld geven van alles. Er zit een heel team van ministers achter.“

Hoe volg je het nieuws?

Gerard: “Ik lees geen kranten. Ik laat me informeren door de tv, door internet - vooral sites als nu.nl en geenstijl.nl - en door de radio, vooral Business News Radio. Kranten heb ik ook niet nodig, die sites geven me genoeg informatie. Het is interessant om te zien hoe de berichtgeving per site verschilt. En internet is sneller, het nieuws staat er meteen op.“

Maud: “Ik lees soms de Volkskrant, maar ik heb geen tijd en geld om uitgebreid kranten te lezen. Ik kijk meestal op internet naar wat er is gebeurd, en ik kijk naar het Journaal. Ik vind het nieuws wel belangrijk om een mening te kunnen vormen. Misschien neem ik een abonnement op een krant als ik ben afgestudeerd.“

Cas: “Ik lees de Volkskrant, Het Parool en NRC Handelsblad. Vooral voor de achtergrondverhalen. En af en toe lees ik De Groene Amsterdammer. Maar het nieuws haal ik vooral van internet en van de tv.“

Steun je goede doelen?

Maud: “Ik geef af en toe geld aan organisaties. Ik ben ook gevoelig voor hulpacties die op tv worden getoond. Ik heb geld gestort op giro 555. Ik vertrouw erop dat dat geld op de goede plaats terechtkomt.“

Cas: “Zelf steun ik Greenpeace, WNF, Amnesty, het AIDS-fonds. Meer mensen zouden dat moeten doen. Het hoeft maar twee of drie euro te kosten, maar de doelen staan vaak ver van mensen af.“

Gerard: “Ik steun het Wereld Natuur Fonds, maar dat is omdat ik op straat door een blondine werd verleid om lid te worden. Ik heb niets met organisaties als Milieudefensie. Die vinden de korenwolf belangrijker dan de infrastructuur!“

    • Derk Walters