Het beeld

Osama bin Laden/We komen je braden!/Zeg ben je al bang voor Henk Kamp?“ Even keerde Wim Kan terug op oudejaarsavond, in een briljante imitatie (was het wel Paul Groot?) in Koefnoen (AVRO). De even zorgvuldige pastiches van Freek de Jonge (Paul Groot), Seth Gaaikema en Youp van `t Hek (beiden door Owen Schumacher) en Toon Hermans (Diederik van Vleuten) wierpen een ingewikkelde vraag op: waren we vroeger nou zo gemakkelijk te amuseren, of is zo'n Bin Laden-rijmpje eigenlijk heel erg moeilijk?

Ned.3 (VARA), Youp van 't Hek: 'Het zelfmoordcommando', 31 december, 22.56u. VARA

De rest van Koefnoen, met een veel te langdradige AVRO-hoorspelkernversie van Opsporing Verzocht, viel een beetje tegen, ook al hadden de echte Gordon en Gerard Joling eerder die avond bij Talpa precies dezelfde platte grap over poedersuiker en cocaïne gemaakt als hun imitatoren.

Ook de echte Van `t Hek deed in Het zelfmoordcommando (VARA), over de midlifecrisis van een 51-jarige cabaretier, exact wat Koefnoen voorspelde: zich vooroverbuigen naar de camera om al de kijkers van zijn oudejaarsavondconference, de Buckler drinkende sukkels in hun Ikea-interieur, nog eens in te peperen hoe stupide ze zijn. Zouden mensen dat nu leuk vinden uit masochisme en zelfhaat, of omdat ze denken dat hij iemand anders bedoelt? In ieder geval begint de formule, ook zonder Koefnoen, wel erg voorspelbaar te worden.

Het dieptepunt van narcisme vond ik een op zichzelf genomen al tamelijk smakeloze grap over een tampondraadje en een bomrugzak, die de maker trots deed verzuchten dat nu geen enkele vrouw in het land meer ongesteld kon worden zonder aan `Youpi` te denken. Zou dat ook zelfhaat zijn?

De wraak van het klootjesvolk liet niet lang op zich wachten. Dertienhonderd feestelijk geklede accountants, secretaresses, vrachtwagenchauffeurs en verpleegsters, die er uitzagen alsof ze een opzettelijke steekproef van de Nederlandse bevolking vormden, gingen na twaalven uit hun dak in dancing `de Locomotion` te Zoetermeer. Top 2000 in concert (NPS) is een leuk initiatief, waarbij de publieke omroep niet op een paar centen kijkt. Een top 40-orkestje en beroemde Nederlandse solisten zingen klassieke hits, die dankzij een karaoke-lichtkrant massaal meegezongen worden. Rock `n` roll is allang geen privilege van jongeren meer; er is in dit aanstekelijke programma zelfs sprake van kennisoverdracht tussen de generaties. Het laat zien hoe aardig de zoenende, flirtende en plezier makende slachtoffers van Van `t Hek in werkelijkheid zijn.

In 2006 zegeviert de ontzuiling definitief. In Jack Spijkermans eerste eigen programma afgelopen vrijdag bij Talpa, Topkijkers, traden publieke coryfeeën als Yvon Jaspers (KRO) en Jörgen Raymann (NPS) op, naast een groot deel van Jacks oude `cabaret`, met inbegrip van Sanne Wallis de Vries als koningin Beatrix in Bohemian Rhapsody van Queen. Van `t Hek werd geïmiteerd door zijn protégé Patrick Schoof.

Een dag later trad Sanne Wallis de Vries in Koefnoen op als Talpa-ster Linda de Mol, die voor haar broer zingt: ,,Johnny, maak een zender voor mij alleen!“ Het programma werd mede geregisseerd door eindredacteur Simone van den Ende, die ook vaste adviseur en tekstschrijver is van Linda de Mol. En wij maar denken dat er een enorme kloof gaapt tussen Talpa en de publieke omroep...

    • Hans Beerekamp