Hedrick schaatst wereldrecord op tien kilometer

De Amerikaanse schaatser Chad Hedrick heeft zaterdagavond in Salt Lake City het wereldrecord op de tien kilometer verbeterd. Hij kwam op de hooglandbaan in de staat Utah tot een nieuwe toptijd van 12.55,11 minuut. Het oude wereldrecord was in handen van Carl Verheijen. De Nederlandse stayer reed begin vorige maand op de laaglandbaan in Heerenveen 12.57,92.

Hedrick schaatste bij dezelfde wereldbekerwedstrijden in Thialf de tweede tijd in 12.58,25. Hij reed toen voor het eerst onder de dertien minuten en was even houder van het wereldrecord, dat bijna vier jaar op naam van Jochem Uytdehaage stond. Deze Nederlander kwam bij de Spelen van Salt Lake City in 2002 tot 12.58,92. Verheijen verbeterde in Heerenveen in de volgende rit de tijd van Hedrick, die zaterdag zoals door hem beloofd revanche nam.

De geboren en getogen Texaan is de eerste Amerikaanse wereldrecordhouder op de tien kilometer sinds Eric Heiden in 1980. Dit schaatsfenomeen reed een kwart eeuw geleden op de buitenbaan van Lake Placid een winnende tijd van 14.28,13 en behaalde zijn vijfde gouden medaille bij dezelfde Winterspelen in eigen land.

Hedrick is sinds de wereldbekerwedstrijden van eind november vorig jaar in Salt Lake City ook houder van het wereldrecord op de 1.500 meter. Tijdens hetzelfde evenement werd zijn mondiale toptijd op de vijf kilometer verbeterd door de Nederlander Sven Kramer.

De Amerikaanse wereldkampioen allround van 2004 bevestigt bij herhaling zijn veelzijdigheid en hij verwacht volgende maand bij de Spelen in de voetsporen van Heiden te kunnen treden. Hedrick zou dan ook vijf keer goud moeten winnen. Behalve op zijn favoriete afstanden komt hij in Turijn op de 1.000 meter en de ploegenachtervolging in actie. De 500 meter rijdt hij niet. “Heiden en ik hebben veel gemeen. Vooral in het hart. Ik ben net als Heiden een geboren vechtjas“, sprak Hedrick stoere taal.

In Salt Lake City imponeerde de nieuwe wereldrecordhouder zaterdagavond met een slotronde van 28,96 seconden. “Het was geen perfecte race, maar ik heb ervoor gevochten. Het lukte me dankzij die versnelling op het eind. Nog nooit heeft iemand zo`n snelle laatste ronde gereden“, zei hij tegenover het Amerikaanse persbureau AP. “Ik wilde dit wereldrecord meer dan wie ook. Mijn drang naar winnen is altijd even iets groter dan bij een ander.“

De Amerikaanse sprinter Joey Cheek was op de slotdag van de trials in Salt Lake City heel snel op de 1.000 meter. Hij kwam met een tijd van 1.07,29 minuut in de buurt van het wereldrecord van zijn landgenoot Shani Davis, die op dezelfde baan in november vorig jaar 1.07,03 liet noteren. Hedrick eindigde gisteren op deze afstand als tweede in 1.08,23 en verzekerde zich daarmee van een olympisch startbewijs. Op de drie langere afstanden had hij zich al gekwalificeerd. Davis, grote favoriet op de 1.000 meter in Turijn, kwam dit weekeinde niet in actie. Hij had zich al geplaatst voor de Spelen.

De Amerikaan Derek Parra kan zijn olympische titel op de 1.500 meter verdedigen. Hij verzekerde hij zich bij de trials met een derde tijd van 1.45,25 van een startbewijs op de schaatsmijl achter zijn vriend Hedrick, die met 1.42,80 bijna zijn wereldrecord (1.42,78) verbeterde.

De deelname van Parra aan de Spelen was onzeker geworden. Hij worstelde met zijn vorm wegens de scheiding van zijn vrouw en het gedwongen afscheid van zijn vierjarige dochter, die hij sinds oktober niet meer heeft gezien.