Hedrick nog geen tweede Heiden

De ene trial is de andere niet. Terwijl de Nederlandse top zich een slag in de rondte reed om zich te plaatsen voor de Winterspelen, schaatste de Amerikaan Chad Hedrick om de hoek van zijn (pak)huis in Salt Lake City een veredelde trainingsrit op de tien kilometer. De Texaan, bij gebrek aan grote tegenstand in eigen land al geplaatst voor `Turijn`, verbeterde op de snelste baan ter wereld de toptijd van Carl Verheijen. Hij was bijna drie seconden sneller dan de oude wereldrecordtijd en deed na afloop van zijn 25 oefenrondjes een boude uitspraak.

“Ik denk dat ik Eric Heiden kan evenaren en bij de Spelen vijf gouden medailles kan winnen. Wij hebben veel gemeen“, overschatte hij zijn eigen kwaliteiten en onderschatte hij de historische prestatie van zijn huidige ploegarts. Heiden, nu werkzaam als orthopedisch chirurg in Californië, was in 1980 letterlijk en figuurlijk de golden boy - hij reed in een goudkleurig pak - die in Lake Placid alle schaatsafstanden wist te winnen. Saillant detail: hij was pas 21 jaar toen hij een maand na de Spelen zijn schaatsen in het vet zette en een tweede sportloopbaan als wielrenner begon.

Hedrick is nu 28 jaar en was in een vorig leven de beste rolschaatser ter wereld. Met een paar seizoenen ijservaring won hij in 2004 de wereldtitel allround, waarmee hij de Nederlandse schaatstop lelijk te kijk zette. Hedrick rijdt even doelmatig als Heiden en vertoont dezelfde Amerikaanse winnaarsmentaliteit, maar hij zal nooit diens goldrush kunnen evenaren, al was het maar omdat het hardrijden de afgelopen 25 jaar veel professioneler en de tegenstand veel groter is geworden. Bovendien is Hedrick geen sprinter en maakt hij in Turijn op de duizend meter tegen Shani Davis en Jan Bos ook weinig kans.

Resteren drie individuele afstanden om een gouden medaille te winnen. Dat zou een evenaring van Ard Schenk (1972) en Johann Olav Koss (1994) betekenen. Een vierde gouden plak ligt voor het oprapen na de ploegenachtervolging. Hedrick rijdt waarschijnlijk met Davis en een andere landgenoot die de twee toprijders moet zien bij te houden. Hedrick kan in het gunstigste geval het kwartet volmaken. Een geweldige prestatie, geen evenaring van Heiden.

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen