Gevangenen Kenia slaan lunch over

Naar schatting 50.000 gevangenen in Kenia hebben hun nieuwjaarslunch overgeslagen uit solidariteit met de honderdduizenden Kenianen die worden getroffen door hongersnood.

Gevangenen wilden een gebaar maken nadat ze op tv beelden hadden gezien van Kenianen die stierven van de honger en in de kranten artikelen hadden gelezen over voedseltekorten. Ze hebben vervolgens met elkaar en met bezoekers gediscussieerd over de hongersnood, zei John Isaac Odongo, werkzaam bij een van de 93 gevangenissen in Kenia. “We waren verrast door hun besluit, omdat het vrijwillig was“, zei Odongo.

De gevangenen zeiden dat het slechts een klein gebaar is en dat ze hopen dat hun landgenoten het voorbeeld volgen en de mensen in nood helpen. “Zij die lijden zijn onze broers en zusters“, zei James Kamutu, een tot levenslang veroordeelde gevangene.

Volgens officiële cijfers van de Keniaanse overheid worden 2,5 miljoen Kenianen getroffen door de hongersnood. President Mwai Kibaki sprak tijdens zijn nieuwjaarstoespraak over een “nationale ramp“. Zijn regering heeft 40 miljoen dollar toegezegd voor hulp aan de getroffenen. (AP, Reuters)