Filippijnse zoetzure kip

Voor 4 personen:4 kippenbouten of 1 kip; 3-4 teentjes knoflook; 1 deciliter azijn; 2 laurierblaadjeshalve theelepel gekneusde zwarte peper; enkele anottozaadjes of 1 theelepel milde paprikapoeder; 1 theelepel zout; 3-4 eetlepels olie2 deciliter dikke kokosmelk; 2 eetlepels lichte sojasaus

Je merkt ze niet op, maar in Nederland wonen 47.000 mensen uit de Filippijnen. Ze zijn lang niet zo gretig als andere Aziaten uit het Verre Oosten in het vestigen van eigen restaurants. Er is er een in Dordrecht (Palayok), er komt een tweede in Den Haag. Tot 1898 was de Filippijnen een Spaanse kolonie. Amerikanen bleven vooral na de Tweede Wereldoorlog lang hangen. Het bewind van Mao dreef tal van Chinese chefs naar de Filippijnen. Het hoofdbestanddeel van een maal is rijst of noedels. Smaak is belangrijker dan opsmuk. Kerstmis noodt tot barbecue. Op oudejaarsavond staan ronde eetwaren op tafel, zoals appels, druiven, meloen. Maar ook ronde ham en bollen Goudse kaas uit Nederland. Rond staat in een Chinese traditie voor munten, voor geld. Rond eten opent de weg naar welvaart. Bij klokslag 12 wordt er met munten gerammeld om boze geesten te weren.

Als er een nationaal gerecht benoemd moet worden, dan is dit abodong manok, zoetzure kip, ook wel afgekort tot adobe. Een Filippijns kookboek heeft als titel 100 manieren om adobe te maken. Er hoort een kruidenmix bij, in sommige toko`s te koop onder de merknaam `Mama Sita`s`. U kunt een groot deel van de ingrediëntenlijst hierboven weglaten als u de adobemix weet te bemachtigen, maar ik ga hier van een ander scenario uit. Snijd de kippenbouten in stukken. Pel en snipper de knoflook. Doe stukken kip en knoflook in een pan met azijn, anderhalve deciliter water, laurier, zwarte peper, paprikapoeder (of anottozaad als u dat kunt krijgen) en zout. Aan de kook brengen en afgedekt 25 minuten laten pruttelen. Neem het deksel van de pan en kook het gerecht nog 10 minuten door. Haal de kip uit de pan. Laat de saus inkoken tot een halve kop en zeef dit vocht. Dep de kip droog. Verhit olie in een wok en bak daarin de stukken kip rondom bruin. Roer kokosmelk en sojasaus door de saus en verwarm die even op laag vuur. Giet de saus over de kip. U kunt er rijst bij eten, met als garnering ananas of tomaat.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Kabeljauw met linzen.

    • Annelène van Eijndhoven