Deltawerken geen wereldwonder

Na negentien miljoen stemmen is duidelijk dat de Acropolis een kans maakt, net als de Grote Chinese Muur. Maar de Nederlandse Deltawerken hebben de shortlist van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen niet gehaald. Ludwig van Beierens sprookjeskasteel Neuschwanstein weer wel.

In Athene zijn gisteren door een jury uit de 77 genomineerden de 21 kandidaten gekozen voor de lijst van Nieuwe Wereldwonderen. Vanaf nu kan iedereen zijn stem uitbrengen via de site www.n7w.com . De winnaars worden op 1 januari 2007 bekendgemaakt.

Op de lijst genomineerden staan naast de Acropolis onder meer ook de Angkor-tempel, de Grote Muur, het Colosseum, Stonehenge en de beelden op Paaseiland. De Kanaaltunnel, het Empire State Building, de Golden Gate Brug in San Francisco en het Panamakanaal haalden het - net als de Deltawerken - niet.

Het idee voor een nieuwe lijst komt van de Zwitser Bernard Weber. Hij werkt sinds 2000 aan het project. Zijn inkomsten haalt Weber uit de tv-programma`s over de wereldwonderen die door Endemol worden geproduceerd. De winst gaat naar restauraties als de Afghaanse boeddhabeelden.

De originele lijst werd tweehonderd jaar voor Christus in Byzantium samengesteld. Het beeld van Zeus te Olympia, de Kolossos van Rhodos, het Mausoleum van Halicarnassus, de Hangende tuinen van Babylon, de Pharos van Alexandrië, de Piramide van Cheops en de Tempel van Artemis te Efeze in Klein-Azië. Afgezien van de piramide zijn alle klassieke wereldwonderen verdwenen.