Commissie-Hariri wil Assad spreken

De VN-commissie die onderzoek doet naar de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri wil de Syrische president Bashar al-Assad en minister van Buitenlandse Zaken Farouq al-Shara ondervragen. Ook wil zij zo spoedig mogelijk praten met ex-vice-president Abdel-Hakim Khaddam, zo heeft een woordvoerster van de commissie vandaag in de Libanese hoofdstad bekendgemaakt.

Khaddam (73), die in juni opstapte en nu in Parijs woont, verklaarde in een vrijdag uitgezonden televisievraaggesprek dat Assad Hariri in de maanden voor de moord op 14 februari had bedreigd, “met woorden als: `Ik zal iedereen vermorzelen die probeert aan ons ongehoorzaam te zijn`“. Hij zei tegen de televisiezender Al-Arabiya ook dat het onmogelijk was dat Assad niet van het complot afwist omdat “geen Syrische veiligheidsdienst een dergelijke beslissing eenzijdig kan nemen“.

“Wat de heer Khaddam zei, stemt overeen met informatie die de commissie heeft ontvangen en die zij in twee rapporten heeft gemeld“, zo zei de woordvoerster. Zij wilde geen verdere bijzonderheden geven.

De onderzoekscommissie van de Verenigde Naties meldde in oktober in een interim-rapport dat minister Shara de commissie “valse informatie“ had gegeven door een bijeenkomst tussen Assad en Hariri als “vriendschappelijk“ te omschrijven. Verscheidene Libanese getuigen hadden gezegd dat de Syrische president Hariri had bedreigd. Hariri verzette zich indertijd tegen verlenging van de ambtsperiode van de Libanese president Emile Lahoud, dat de Syriërs uiteindelijk doordrukten. Hariri stapte vervolgens op als premier.

De vertrekkende leider van de commissie, de Duitse aanklager Detlev Mehlis, heeft in verscheidene vraaggesprekken verklaard dat hoge Syrische regeringsfunctionarissen, samen met Libanese bondgenoten, voor de moord op Hariri verantwoordelijk zijn. Hij heeft geen namen genoemd. Syrië ontkent in alle toonaarden een rol te hebben gespeeld in de moordaanslag op Hariri.

Het Syrische parlement besloot zaterdag unaniem de regering in Damascus te vragen Khaddam wegens verraad te berechten. De regerende Ba`athpartij zette Khaddam gisteren vervolgens uit de partij wegens “verraad van de Ba`ath, het vaderland en de Arabische natie“. Volgens een verklaring had Khaddam met zijn uitspraken “een goedkope dienst verleend“ aan degenenen die probeerden Syrië te betrekken bij de moord op Hariri. “Khaddam heeft zich bij [Syriës] vijanden gevoegd“, aldus de verklaring. (Reuters, AP)