Carlos Sainz wint ook tweede etappe Dakar Rally

Spectators run away from Spain's driver Fernando Vila Roca, sliding his Iveco at Almodovar in southern Portugal during the 1st stage of the Lisbon-Dakar rally December 31, 2005. The Lisbon-Dakar finishes January 15 in Dakar, the capital of Senegal. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro REUTERS

Carlos Sainz beleeft een droomdebuut in de Dakar Rally. De tweevoudig oud-wereldkampioen rallyrijden zegevierde gisteren in de tweede etappe van de 28ste woenstijnrally, nadat hij zaterdag al de eerste klassementsproef op zijn naam had geschreven.

Sainz legde in zijn Volkswagen een proef van 115 kilometer in de Portugese Algarve af in een tijd van 1.34.28. De Fransman Luc Alphand, voormalig ski-kampioen, zette in een Mitsubishi de tweede tijd neer, 25 seconden langzamer dan Sainz. De Qatarees Al Attiyah liet de derde tijd noteren. In het algemeen klassement heeft Sainz 3 minuut 45 voorsprong op Alphand.

Van de Nederlanders presteerde Tonnie van Deijne gisteren boven verwachting. De Brabander (44) eindigde met navigator Wouter Rosegaar als 28ste op 14 minuten van de winnaar.

Bij de motoren was er gisteren in de tweede etappe, van Portimao naar Malaga, een verrassende overwinning voor de Portugees Ruben Faria. Hij was in de proef ruim een minuut sneller dan de Spanjaard Esteve Pujol. Faria nam niet de leiding in het algemeen klassement, want hij kreeg een tijdstraf van 12 minuten omdat hij te laat arriveerde in de eerste etappe.

Esteve Pujol is de nieuwe klassementsaanvoerder. Hij heeft 8 seconden voorsprong op de Spanjaard Coma. De Franse titelverdediger Despres, winnaar van de eerste etappe, zakte naar plaats vijf.

Twee Nederlandse motorrijders deden aardig mee in de subtop. Frans Verhoeven werd negentiende op vijf minuten van de winnaar. Henk Knuiman kwam een minuut later als 26ste door de tijdmeting. Mirjam Pol, de eerste Nederlandse vrouw die op de motor deelneemt aan de rally, kwam op de 116de plaats binnen, met bijna 17 minuten achterstand op de winnaar. Na de proef van gisteren rijden de deelnemers in konvooi naar Malaga.

Zonder deelname van de DAF-trucks van vader en zoon De Rooy en Hans Bekx, heeft de Rus Tsjagoeine vrij spel. De viervoudig winnaar van het vrachtwagenklassement won in de robuuste Kamaz de eerste twee etappes van de rally, die vandaag wordt vervolgd in Noord-Afrika. Na de proef van gisteren reden de deelnemers in konvooi naar Malaga, waar ze de boot naar Marokko namen. (ANP)

Gesprek De Rooy Pagina 15