Boycot Coca-Cola op universiteiten VS

Wanneer studenten van de Amerikaanse University of Michigan terugkomen van hun kerstvakantie, moeten ze het doen zonder Coca-Cola.

De universiteit met 50.000 studenten neemt vanaf gisteren geen producten van Coca-Cola meer af. De onderwijsinstelling denkt dat het bedrijf betrokken is bij de dood van acht vakbondsleiders in Colombia en veroorzaker is van milieuverontreiniging in India.

De universiteit, met dertien jaarlijkse contracten ter waarde van 1,4 miljoen dollar (1,2 miljoen euro), is een relatief kleine afnemer. Maar nu `Michigan` de tiende Amerikaanse instelling is die Coca-Cola in de ban doet, begint de imagoschade voor de drankengigant toe te nemen.

Eerder al zegden New York University en Rutgers University onder druk van organisaties als `Campaign to stop killer Coke` de afname van Coca-Cola-producten op. Ook in het Verenigd Koninkrijk roepen studentenorganisaties op tot een boycot.

De Amerikaanse universiteiten kochten naast frisdranken als Fanta en Sprite ook vruchtendranken van Minute Maid, sportdranken zoals Powerade en de onder studenten populaire waterflesjes van Dasani.

Coca-Cola heeft volgens de universiteiten onvoldoende bewezen niet betrokken te zijn bij de onderdrukking van Colombiaanse werknemers die lid zijn van een vakbond. Tussen 1989 en 2002 zouden acht vakbondsleiders met medeweten van het concern zijn vermoord. In India zou Coca-Cola geen filters hebben geïnstalleerd die het grondwater beschermen tegen de pesticiden die bij de productie worden gebruikt.

Coca-Cola ontkent de aantijgingen en betaalde vorig jaar voor een onderzoek naar de huidige situatie. De aantijgingen van de actiegroepen werden niet onderzocht. De University of Michigan heeft de briefwisseling tussen het bedrijf en de instelling openbaar gemaakt op haar website.

In de meest recente brief, die van afgelopen donderdag dateert, schrijft financieel bestuurder Timothy Slottow van de universiteit dat de University of Michigan gelooft dat Coca-Cola voorstander is van een veilige werkomgeving. Maar de universiteit had eerder een ultimatum gesteld om deze “zeer moeilijke kwesties“ te behandelen. Coca-Cola heeft voor het verstrijken van de termijn van 31 december geen derde partij aangesteld die onderzoek gaat doen. Daarom is de boycot gisteren ingegaan.