Boom verslaat Nys in België

BAAL, 2 jan. De Belgische wereldkampioen veldrijden Sven Nys moest zijn zware inspanningen van zaterdag, toen hij in Hooglede zijn zevende wereldbekerwedstrijd van het seizoen behaalde, gisteren voor eigen publiek bekopen met een pijnlijke nederlaag. De naar hem vernoemde internationale cross, de Grote Prijs Sven Nys, werd gewonnen door de jonge Nederlander Lars Boom. Nys werd tweede, op vijf seconden.

De net 20 jaar geworden Raborenner uit Vlijmen was een klasse apart. Nys klampte in de slotronde nog even aan bij Boom, maar de jonge Nederlander spurtte van zijn Belgische ploegmakker weg in de laatste meters naar de finish.

Nys kende een ongelukkige start in Hooglede, waar in 2007 de wereldkampioenschappen worden verreden. Een commissaris van de wielrenunie UCI vergat na het startschot opzij te stappen en versperde hem de weg. Terwijl de rest van het veld vertrok, bleef Nys vertwijfeld met de fiets aan de hand staan. De anderen werden daarop teruggeroepen en moesten in de kou op een nieuwe start wachten. “Ze moeten ook gewoon een lintje spannen en tien seconden voor de start van het parkoers verdwijnen“, mopperde de Nederlander Gerben de Knegt, die beide dagen als vierde eindigde. Zijn landgenoot Richard Groenendaal had vrede met diens derde plek. “Het was ook zo verschrikkelijk zwaar. De laatste jaren heb ik ook steeds meer moeite in de kou te rijden. Het zal de leeftijd wel zijn“, lachte de Brabander.

Boom duelleerde in Baal vooral met de talentvolle Belg Niels Albert, maar die viel in de slotronde. De twee rivalen zijn de grote favorieten voor het wereldkampioenschap onder 23 jaar, eind januari in Zeddam. “Ik verwachtte wel dat Nys een mindere dag zou hebben. Ik ben op kop gaan rijden en gewoon blijven gaan“, luidde het nuchtere commentaar van Boom achteraf. Het was zeker zijn mooiste overwinning. Hij schreef deze winter ook al de cross in Overijse op zijn naam, maar dat was nadat de jury winnaar Wellens uit de uitslag had geschrapt. (ANP)