Arrestatie na bomaanslag op christelijke markt in Sulawesi

De politie op het Indonesische eiland Sulawesi hebben een man aangehouden in verband met de bomaanslag zaterdag op een markt in de plaats Palu, waarbij zeven doden en 53 gewonden vielen. De man is niet als verdachte aangemerkt, maar had zich op de dag voor de aanslag volgens getuigen verdacht gedragen. Hij vroeg onder andere aan marktkooplui waar zij woonden.

Zaterdagochtend ontplofte een spijkerbom op de christelijke markt waar uitsluitend varkens, varkensvlees en hondenvlees verkocht worden. Volgens een ooggetuige zijn veel van de gewonden ledematen kwijtgeraakt. Volgens een Indonesisch persbureau heeft de politie een tweede bom onschadelijk gemaakt.

De politie zegt nog geen idee te hebben van een motief. Analisten vermoeden een verband met het geweld tussen moslims en christenen op het eiland, waarbij tussen 1998 en 2001 ongeveer 2.000 doden zijn gevallen. Afgelopen mei kwamen 22 mensen om bij bommen in de christelijke stad Tentena en in oktober zijn drie christelijke meisjes door onbekenden onthoofd in het district Poso. Vorig jaar slachtten moslims, voor wie varkens en honden onreine beesten zijn, talloze varkens af bij aanvallen op varkenshouderijen.

De Indonesische autoriteiten hadden gewaarschuwd voor terroristische aanslagen gedurende Kerst en de jaarswisseling en 47.000 man veiligheidspersoneel ingezet voor bewaking van kerken en andere mogelijke doelwitten.

Volgens de minister van Veiligheid, Widodo Adisucipto, waren “terroristische groepen die in Indonesië opereren“ verantwoordelijk voor de zware explosie zaterdag. Het is onduidelijk of hij daarmee doelt op de regionale moslimextremistische organisatie Jema`ah Islamiyah. Die wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslagen op Bali in 2002 en afgelopen oktober. Volgens een lokale politiewoordvoerder was de methode van de aanslag niet kenmerkend voor de werkwijze van de Maleisische leider van Je'ma`ah Islamiyah, Noordin Top. (Reuters, AP, AFP)