Anarchie neemt toe in de Gazastrook

In de Palestijnse Gazastrook neemt de anarchie toe. Na de vrijlating van drie Britse gijzelaars, vrijdagnacht, werd gisteren een Italiaan in de Gazastrook ontvoerd. Palestijnse politiemannen bevrijdden hem enkele uren later na een schotenwisseling met de ontvoerders, die ontsnapten. Ook bliezen gewapende mannen een VN-club op waar alcohol werd geschonken. Vanochtend verijdelde de politie een poging om twee Japanners in het zuiden van de Gazastrook te ontvoeren.

Palestinian police shout after storming government offices in Rafah refugee camp, southern Gaza Strip January 2, 2006. About 200 policemen stormed government offices in the southern Gaza Strip town of Rafah on Monday to protest against the failure of the Palestinian Authority to fight growing lawlessness, witnesses said. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa Palestijnse politiemannen na hun bestorming van overheidskantoren in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Zo`n 200 agenten wilden zo aangeven dat ze naar hun mening onvoldoende middelen hebben om de wetteloosheid aan te pakken. REUTERS

Eveneens vanochtend bestormden tientallen politiemannen overheidskantoren in het zuiden van de Gazastrook om te protesteren tegen het falen van de Palestijnse Autoriteit een einde te maken aan de toenemende wetteloosheid. Volgens getuigen waren de politiemannen gewapend maar droegen ze geen uniformen, waarmee zij de aandacht wilden richten op het feit dat zij niet de middelen van het bewind krijgen om de wettelijke orde in Gaza te herstellen.

De ontvoerde Italiaan, een medewerker van het Europees parlement, reisde met onder anderen twee Europarlementariërs in een minibus door Khan Younis die door gewapende mannen werd aangehouden. Zij namen alleen de Italiaan mee. Hij zei na zijn vrijlating zijn inzet voor de Palestijnse zaak niet te veranderen. Maar Europarlementariër Luisa Morgantini, eveneens sympathisant van de Palestijnse zaak, zei dat het incident de Palestijnen kwaad deed.

Volgens veiligheidsfunctionarissen zijn elementen binnen Fatah verantwoordelijk voor vrijwel alle incidenten in de Gazastrook. Binnen Fatah heerst een richtingenstrijd, met alle consequenties van dien. Bovendien proberen, volgens zegslieden, sommige elementen binnen Fatah de komende parlementsverkiezingen te saboteren omdat zij een overwinning van de fundamentalistische organisatie Hamas vrezen. Vorige week dreigden met Fatah verbonden gewapende mannen in twee steden op de bezette Westelijke Jordaanoever stembussen op verkiezingsdag te kapen. President Abbas houdt vol dat de verkiezingen op 25 januari doorgaan.

Militante groepen lieten gisteren weten dat het de facto bestand met Israël niet meer van kracht is. De Palestijnse Autoriteit heeft enkele malen een beroep op hen gedaan het informele staakt-het-vuren te verlengen. (Reuters, AP)