Adamov vast in Russische cel

Moskou, 2 jan. De Russische oud-minister van Atoomenergie, Jevgeni Adamov, is zaterdag door Zwitserland uitgeleverd aan Rusland. Adamov is aangeklaagd voor fraude en machtsmisbruik, hij zat vast in een Zwitserse cel. De VS en Rusland hadden om uitlevering van Adamov gevraagd. Adamov, in 1998 tot minister benoemd door toenmalig president Jeltsin en in 2001 ontslagen door diens opvolger Poetin, verduisterde een deel van het geld dat de Amerikaanse regering aan Moskou betaalde om de veiligheid van Russische kerncentrales te vergroten. Adamov stak in totaal negen miljoen dollar in eigen zak. Hij zegt het geld te hebben willen “beschermen“ tegen hyperinflatie en corruptie. De Russen wilden niet dat Adamov aan de VS zou worden overgedragen, omdat de oud-minister in het bezit is van staatsgeheimen. Een Zwitserse rechtbank oordeelde dat Adamov aan Moskou moest worden uitgeleverd.