A`dam: 300 agenten extra tegen terreur

De Amsterdamse politie wil driehonderd extra agenten extra voor terrorismebestrijding. Dat zei korpschef B. Welten van het korps Amsterdam-Amstelland vanochtend bij zijn nieuwjaarstoespraak in Amsterdam. Het korps wil nog eens driehonderd agenten vanwege het overnemen van taken van de waterpolitie, het uitbreiden van toezicht in het havengebied (samen 200) en het aanpakken van de georganiseerde criminaliteit (100). Het gaat om een uitbreiding van het korps met ongeveer tien procent, wat zo`n 40 miljoen euro zou kosten. Het verzoek om de extra agenten is neergelegd bij minister Remkes (Binnenlandse Zaken).

Welten rekende voor dat zijn korps vorig jaar “173 mensjaren“ aan terrorismebestrijding heeft besteed. Hij noemde als voorbeeld de extra maatregelen die de politie bij Sail nam. Volgens Welten heeft de politie vorig jaar anders moeten leren werken: “We moesten én toezicht houden én handhaven én opsporen én bewaken én beveiligen én verstoren.“

Welten presenteerde in zijn toespraak zoals gebruikelijk de cijfers van zijn korps over het afgelopen jaar. Daaruit bleek dat aangifte van huishoudelijk geweld vorig jaar met 45 procent steeg. Volgens Welten komt dit omdat “het onbespreekbare steeds beter bespreekbaar“ wordt, een “relatief geruststellende gedachte“.

De aangiftebereidheid in Amsterdam daalde met 1 procent. De geregistreerde misdaad daalde met hetzelfde percentage. Autodiefstal (- 9 procent), straatroof (-4 procent), zakkenrollen (-14 procent), inbraak (- 4 procent) en geweld op straat (- 8 procent) namen sterker af. Volgens Welten zijn 3.500 veelplegers in de regio verantwoordelijk voor 65 procent van alle misdaad. .

De chef van het Korps Landelijke Politiediensten P. van Zunderd, sprak vanochtend over de eerder aangekondigde oprichting van de Dienst Speciale Interventies, waarin politie en leger gaan samenwerken bij terreuracties en tegen de georganiseerde misdaad.

Cohen:pagina 7