ABN ronde verder in Italië

ABN Amro heeft een meerderheidsbelang in Antonveneta, de Italiaanse bank waarvoor het vorig jaar verbeten om vocht met rivaal Banca Popolare Italiana (BPI).

BPI maakte vrijdagavond bekend dat de verkoop van haar belang van 25,9 procent aan ABN Amro is afgerond. De Nederlandse bank heeft daardoor nu een belang van 55,8 procent van de aandelen. ABN Amro zei vanmorgen overigens dat de transactie nog niet helemaal was afgerond. “Er wordt nog aan de documenten gewerkt, maar het is zuiver nog een administratief proces“, zei een woordvoerder. De bank komt met een persbericht als de definitieve documenten in orde zijn bevonden.

Dat de verkoop van het belang snel zou worden afgerond was verwacht nadat justitie in Milaan het aandelenpakket van BPI twee weken geleden vrijgaf. Justitie had afgelopen zomer beslag gelegd op de aandelen omdat BPI omdat de bank de wet zou hebben overtreden tijdens de overnamestrijd rond Antonveneta.

De Nederlanders zullen nu een openbaar bod doen op de resterende aandelen Antonveneta. Of het direct alle aandelen in handen zal krijgen is de vraag. Justitie heeft nog een beslag op een belang van 13,5 procent. Dit zijn aandelen die in handen waren van bevriende zakenrelaties van BPI die met deze bank samengespannen zouden hebben.

De overname van 7,2 miljard euro moet ABN Amro de zo gewenste voerde thuismarkt brengen. De bank wil van Italië een kernland maken waar het een sterke positie heeft. Momenteel ziet ABN amro Nederland, Brazilië en het middenwesten van de Verenigde Staten als thuismarkt.