Aanslagen in Irak, gijzelaars vrijgelaten

Irak is gisteren getroffen door een golf van aanvallen en aanslagen waarbij zeker 13 mensen werden gedood en 20 gewond. Vanochtend werden vijf politieagenten gedood bij een zelfmoordaanslag in Baquba, 60 kilometer ten noorden van Bagdad. Aan de andere kant werden verscheidene gijzelaars vrijgelaten.

In de hoofdstad deden rebellen gisteren van zich spreken door in drie uur 13 auto`s op te blazen. Daarbij vielen 20 gewonden. In het oosten van de stad vermoordden gewapende mannen vijf mensen in een slagerij. In de noordelijke stad Mosul vielen ongeveer tien gewapende mannen een controlepost van de politie aan. Daarbij werd een passant gedood en werden drie agenten gewond.

Bij protesten tegen brandstoftekorten en de prijsverhoging van brandstof in de noordelijke oliestad Kirkuk werden gisteren twee betogers doodgeschoten door de politie. De tekorten zijn ontstaan door de sluiting van de grootste olieraffinaderij in het land nadat tankautochauffeurs met de dood waren bedreigd. Onafhankelijk daarvan heeft de regering besloten tot verdrievoudiging van de brandstofprijzen. Behalve tot protesten, gisteren onder andere ook in Basra in het zuiden, heeft dit geleid tot lange rijen bij de benzinepompen en tot bedreigingen van pompbedienden.

Vijf Soedanese ambassademedewerkers die waren ontvoerd, zijn zaterdag vrijgelaten nadat Soedan de eisen van de ontvoerders had ingewilligd. De terreurgroep Al-Qaeda in Irak had gedreigd de Soedanezen te vermoorden tenzij Khartoum de ambassade in Bagdad zou sluiten. Soedan sloot vrijdag inderdaad zijn ambassade en trok al zijn diplomaten uit de Iraakse hoofdstad terug.

Ook een Libanees die vijf maanden geleden werd ontvoerd, is vrijgelaten, zo is in Beiroet bekendgemaakt. De man was volgens een extremistische groep ontvoerd omdat hij drank leverde aan Iraakse en Amerikaanse troepen in Irak. (AP, Reuters, AFP)