“Oud-voetballers Roda criminelen'

Voetballer Regilio Vrede gebruikte in zijn tijd bij Roda JC cocaïne en doelman Zeljko Kalac liep bij de Limburgse club met een vuurwapen op zak. Dat zegt Bill Gillissen, voormalig mental coach bij Roda JC, vanochtend in het Brabants Dagblad.

Gillissen (59), tegenwoordig werkzaam voor onder meer sportkoepel NOC*NSF en FC Utrecht, werd in 2001 op verzoek van toenmalig Roda-voorzitter Theo Pickée (inmiddels overleden) bij de club gehaald, omdat de prestaties tegenvielen en de sfeer in het elftal verziekt was. Gillessen schrok naar eigen zeggen vooral van het gedrag van verdediger Vrede en doelman Kalac. ,,Vrede zat aan de cocaïne en Kalac kwam met een vuurwapen bij voorzitter Pickée binnen om hem af te persen. Bij Roda JC waren de twee informele leiders criminelen. Je hebt er geen idee van hoeveel druk er soms wordt uitgeoefend op bestuurders en coaches. Diezelfde Roda-voorzitter stond even later supporters toe te spreken in een kogelvrij vest.“ Gillissen heeft ook geen goed woord over voor oud-Roda-trainer Jan van Dijk, die na twee maanden werd ontslagen: ,,Van Dijk ging uitgerekend bij Kalac en Vrede zitten, die maakte hen sterk en ging met die twee ook nog eens over de voorzitter smoezen.“

Zowel Kalac als Roda JC distantiëren zich van de uitspraken van Gillessen. Kalac, nu tweede doelman van AC Milan: ,,Hoe durft hij te beweren dat ik Theo Pickée, God hebbe zijn ziel, bedreigd zou hebben? Gillissen is gek.“ Ook directeur Frank Rutten van Roda JC reageerde gepikeerd op de beschuldigingen van Gillessen. ,,Belachelijk, deze aantijgingen zijn absoluut niet waar. We herinneren ons Pickée allemaal als een rustige, evenwichtige man. Denk je nou echt dat die het zou toestaan dat iemand hem zou bedreigen met een pistool?“ Ook het vermeende cocaïnegebruik van Vrede verwijst Rutten naar het rijk der fabelen:,,Wij testen spelers regelmatig op doping. Dan was Vrede echt wel tegen de lamp gelopen.“

Gillissen gaat in het interview met het Brabants Dagblad in op meer clubs en personen uit de voetballerij. De in Venray wonende mental coach noemt AC Milan-speler Clarence Seedorf een voetballer zonder respect voor anderen en Ajax-trainer Danny Blind en oud-coach Ronald Koeman van de Amsterdamse club personen die “geen warmte uitstralen'. Over Afrikaanse voetballers zegt Gillessen: ,,Bruine jongens presteren niet makkelijk als er iets van ze verwacht wordt. In Heerenveen hebben ze ook Afrikanen gehad. “Nooit meer', zegt Riemer van der Velde (voorzitter SC Heerenveen, red.) nu.“ Voetbaltrainers moeten volgens Gillessen vooral het groepsproces bewaken. ,,Een voetbalelftal is een groep apen, een coach moet ervoor zorgen dat ze niet met hun eigen ego bezig zijn, dat ze het voetbal vergeten.“