President Iran twijfelt nu aan holocaust

De Iraanse president Ahmadinejad heeft opnieuw een stortvloed van kritiek over zich heen gehaald, ditmaal met twijfel aan de holocaust en met de uitspraak dat Israël naar Europa moet worden verplaatst.

Eerder zei hij al dat Israël ,,van de kaart moet worden geveegd''.

Op een persconferentie tijdens een topconferentie van islamitische landen in Mekka verklaarde Ahmadinejad dat ,,sommige Europese landen volhouden dat Hitler miljoenen onschuldige joden in ovens heeft gedood en ze houden eraan vast in die mate dat als iemand met tegenbewijs komt ze die persoon veroordelen en hen in de gevangenis gooien''.

,,Wij aanvaarden die claim niet, maar als we zouden aannemen dat het waar is is onze vraag aan de Europeanen: is de dood van onschuldige joodse mensen door Hitler de reden voor hun steun aan de bezetters van Jeruzalem?''

,,Als de Europeanen eerlijk zijn, moeten ze wat van hun provincies in Europa – bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk of andere landen – aan de zionisten geven en de zionisten kunnen dan hun staat in Europa vestigen.''

Ahmadinejads woorden werden meteen scherp veroordeeld. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, zei dat de uitspraak ,,ons allen in de wereld wakker zou moeten maken''. ,,We zouden al het mogelijke moeten doen om de Iraanse inspanningen te stoppen om een kernbom te ontwikkelen. Dit land [..] zal alles doen om de staat Israël te vernietigen.''

In Washington noemde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken de uitspraak ,,verbijsterend en verwerpelijk''. ,,Ze inspireren zeker geen hoop bij iemand van ons in de internationale gemeenschap dat de regering in Iran bereid is zich te gedragen als een verantwoordelijk lid van die gemeenschap''. De nieuwe Duitse bondskanselier, Angela Merkel, veroordeelde Ahmadinejads woorden ,,in de hardst mogelijke bewoordingen''. ,,We zullen alles doen om duidelijk te maken dat Israëls bestaansrecht op geen enkele manier in gevaar is.''

Mahmoud Ahmadinejad, een neoconservatief die afgelopen zomer als president van Iran werd gekozen, heeft met dergelijke uitspraken de afgelopen maanden Iran op een ramkoers met het Westen gezet. Zijn retoriek, in combinatie met de verdenking in het Westen dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt, heeft voor groeiende spanningen gezorgd. In Israël roept ex-premier Netanyahu – overigens mede in het kader van de verkiezingscampagne – op tot militaire actie tegen Iran.

In Iran zelf heeft Ahmadinejads optreden niet alleen bij de oppositie maar ook onder conservatieve groepen weerstand gewekt. Zij vinden dat hij het land schaadt met zijn uitspraken.