www.nrc.nl

Nigel Short. Hans Ree roemt Nigel Short, een Britse schaker en schaakjournalist. Short besteedt in zijn toernooiverslagen niet alleen aandacht aan het schaakbord, maar ook aan dat wat zich er omheen afspeelt. ,,Tijdens het jeugdwereldkampioenschap in Istanbul schreef Short een artikel over de vrijetijdsbesteding van jonge schakers. In oude tijden speelden ze vluggertjes met elkaar op een gewoon schaakbord, maar nu waren ze allemaal bezig met hun laptop om te schaken met mensen in verre werelddelen. Het was een gelukkig toeval dat de ontvangst voor de draadvrije verbinding het best was in de bar van het hotel, zodat ze elkaar ook konden zien. Bij een jeugdkampioenschap waar jongens en meisjes in hetzelfde hotel zijn ondergebracht zijn er ook in het computertijdperk nog traditionele vrijetijdsbestedingen. `Love is in the air', aldus Short, maar de Chinezen en de Iraniërs werden door strenge begeleiders van frivoliteiten afgehouden.''

Zonnetje. Op het weblog van Kees Versteegh is de follow-up te lezen van het artikel over de Europese wetgeving voor zonnebescherming van werknemers. VNO/NCW secretaris Bob Koning laat met een spontane mail zien dat met het parlementair besluit de saga van Europese zonnebescherming nog niet ten einde is. ,,Het Europese Parlement heeft besloten het zonlichtamendement in te trekken, de Europese Commissie zal de zonlichtbepalingen uit de richtlijn schrappen. Op 5 december aanstaande zal het Comité des Réprésentatives Permanents de definitieve tekst van de richtlijn vaststellen. Dan zal de richtlijn alleen nog maar betrekking hebben op straling afkomstig van kunstmatige bronnen.''