VS beloven opheldering CIA-cellen

De Verenigde Staten zullen de Europese Unie opheldering geven over berichten over geheime gevangenissen in Europa waar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA terreurverdachten zou vasthouden.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gezegd tegen haar Duitse collega Frank-Walter Steinmeier, die gisteren op bezoek in Washington was.

Ook zal onderzocht worden of CIA-vliegtuigen zonder toestemming tussenlandingen hebben gemaakt op Europees grondgebied. De Amerikaanse Senaat begon vorige week een eigen onderzoek. Rice noemde na afloop van het gesprek de zorgen van de Europese Unie ,,gerechtvaardigd'' en zei dat de EU een antwoord van de VS verdienden op een vorige week formeel ingediend verzoek om verduidelijking en informatie over CIA-gevangenissen en -vluchten. Berichten over geheime CIA -gevangenissen met terrorismeverdachten in Oost-Europa werden op 2 november voor het eerst gepubliceerd door de Amerikaanse krant The Washington Post.

Steinmeier zei dat hij en Rice uitgebreid over de zaak hadden gesproken. ,,Het was terecht om dit gesprek niet uit de weg te gaan'', aldus de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Hij sprak over een ,,snel en gedetailleerd antwoord'' dat door de Amerikanen zal worden gegeven.

Rice gaf geen antwoord op de vraag of de geheime gevangenissen bestaan. Haar woordvoerder antwoordde dat ,,de VS bij hun handelen de Amerikaanse wet niet overtreden''.

In een zeldzaam televisieinterview met de Amerikaanse zender ABC gaf de directeur van de CIA, Porter Goss, een gelijksoortig antwoord. Goss antwoordde: ,,We vechten in een oorlog tegen terreur. Dat doen we goed. Het is onvermijdelijk dat we dan terroristen gevangennemen en het is onvermijdelijk dat ze een proces zullen krijgen. Het wordt volgens de wet gedaan.''

Hij zei dat de CIA niet martelen: ,,Wat we doen, komt niet in de beurt van marteling''. De ondervragingstechnieken die de inlichtingsdienst gebruikt, zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 wel uitgebreid, maar Goss wilde niet ingaan op verdere vragen over de ondervragingen.

De CIA-directeur gaf tevens aan dat de CIA ,,meer weet dan we in het openbaar kunnen zeggen'' over Osama bin Laden en Abu Musab al-Zarqawi. Beiden terroristenleiders zijn nog niet gevonden omdat ,,ze in de eerste plaats niet door ons willen worden gevonden en omdat ze maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat we ze niet vinden'', aldus Goss.