Vitesse beslist subtopper tegen RKC in slotfase

Vitesse heeft gisteravond voor eigen publiek de subtopper tegen RKC Waalwijk gewonnen. In het Gelredome werd een 2-1 achterstand omgebogen in een 4-2 zege.

Vitesse vervolgde daarmee de goede serie die de club uit Arnhem in de subtop van de eredivisie heeft gebracht. De club was slecht begonnen aan de competitie, maar bezet nu de vierde plaats, achter respectievelijk PSV, Feyenoord en AZ. RKC heeft evenveel punten, maar een slechter doelsaldo. Vitesse haalde uit de laatste zes competitiewedstrijden maar liefst zestien punten. Alleen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord liet de ploeg uit Arnhem punten liggen: 0-0.

RKC, dat komende zondag op bezoek gaat bij Ajax, mag zich de nederlaag zwaar aanrekenen. Alleen voor rust had de ploeg al vier keer moeten scoren.

Vitesse nam de leiding via de uit Arnhem afkomstige Janssen. De middenvelder is bezig aan misschien wel het beste seizoen uit zijn loopbaan. Janssen werpt zich steeds meer op als de regisseur van het Arnhemse aanvalsspel en zijn hoekschoppen en vrije trappen leveren vaak gevaar op. Zoals ook in de derde minuut toen scheidsrechter Braamhaar wel heel makkelijk floot voor een buiteling van Hersi. Janssen krulde de bal onhoudbaar voor doelman Van Dijk in de verre hoek: 1-0. Het was het zesde doelpunt in de competitie van de linksbenige middenvelder.

Ook op voorsprong kon Vitesse niet voorkomen dat RKC in het Gelredome de gevaarlijkste ploeg was. Geholpen door blunders in de defensie kreeg RKC voor rust vier kansen op de gelijkmaker. De Ceulaer, Hoogendorp en Van de Haar misten nog. Doelman Wapenaar van Vitesse kon in de 44ste minuut niet voorkomen dat De Ceulaar zich alsnog revancheerde voor de eerder gemiste doelkans: 1-1. Na een kopbal van Vitesse-spits Amoah op de lat kwam RKC in de zeventigste minuut via Martens zelfs op voorsprong. De middenvelder kopte vallend raak. De wedstrijd leek beslist totdat Janssen met een prachtig passje Amoah vond. De Ghanees maakte zijn zevende seizoenstreffer.

Drie minuten later maakte rechtsbuiten De Mul een actie die ze bij Ajax al lang niet meer van een buitenspeler hebben gezien. De door de Amsterdamse ploeg aan Vitesse verhuurde Belg stelde Hersi in staat het winnende doelpunt voor de thuisclub te maken. Hersi, die zijn carrière ook bij Ajax is begonnen, bepaalde in blessuretijd de eindstand op 4-2.

Gesteund door de zwaarbevochten zege speelt Vitesse zondag een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar: de derby tegen NEC uit Nijmegen.