Uitstekende actrices redden voorspelbaar `In Her Shoes'

Gelukkig is een film altijd meer dan een verhaal, want de plot van In Her Shoes stelt weinig eisen aan het voorstellingsvermogen van de kijker. Twee zussen die niets met elkaar gemeen hebben behalve hun schoenmaat leren dat familiebanden uiteindelijk toch niet door te snijden zijn. Voeg daar nog wat melodramatische elementen aan toe, zoals dyslexie, de zelfmoord van hun moeder, een afschuwelijke stiefmoeder en een `vergeten' oma, en je krijgt een idee wat voor soort route In Her Shoes gaat nemen. Dat dit soort versleten verhalen toch nog altijd werkt wordt mooi verwerkt in de film zelf, als een potentiële minnaar zus Rose voorleest uit een Bouquet-Reeksachtig boekje en zij ondanks alle tenenkrommende proza en romantische platitudes toch opgewonden raakt en begint te vrijen.

Dat In Her Shoes je uiteindelijk op soortgelijke manier min of meer verleidt, komt door de uitstekende rollen van Toni Collette (zus Rose), Cameron Diaz (zus Maggie) en Shirley MacLaine (oma Ella). Ella woont in een rusthuis met haar bejaarde vrienden die de film voorzien van vaak zeer welkome, geestige `comic relief'.

Regisseur Curtis Hanson (verantwoordelijk voor zeer uiteenlopende films als 8 Mile, L.A. Confidential, Wonder Boys en River Wild) neemt de tijd om zijn karakters te introduceren; we moeten om ze geven, anders valt de hele film in duigen. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat het familieverhaal is. In elke scène wordt keurig nieuwe informatie gegeven die ons helpt de puzzelstukjes neer te leggen. Schoolser kan het bijna niet.

In Her Shoes komt ermee weg doordat de karikaturen en sjablonen langzaam echte mensen worden, met echte emoties die gemakkelijk mee te voelen zijn. Net als de `chicklit' van Helen Fielding (Bridget Jones' Diary) drijft op herkenbaarheid, zo doet In Her Shoes (gebaseerd op een boek van Jennifer Weiner) dat ook. Verzet is nutteloos. Zelfs wie niet gelooft in familiebanden wordt toch meegesleept. Aan de kracht van fictie is geen ontkomen.

In Her Shoes. Regie: Curtis Hanson. Met: Cameron Diaz, Toni Colette, Shirley MacLaine, Mark Feuerstein. In: 80 bioscopen.