UEFA: harder optreden tegen racisme in voetbal

Voetbalclubs die te weinig maatregelen nemen tegen racisme kunnen uit de competitie worden gezet. Dat dreigement uitte Per Ravn Omdal als vice-voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA) vandaag in het Europees parlement.

De UEFA is bereid om vergaande maatregelen te nemen tegen racisme, zo maakte Omdal duidelijk. Daarbij gaat het om boetes, het sluiten van stadions en het uitsluiten van clubs van deelname aan competities. Vandaag buigen politici, voetbalbestuurders, vertegenwoordigers van spelers en clubs uit Europa zich over een soort handvest tegen racisme in het voetbal.

De afgelopen weken waren er op de Europese velden weer verschillende incidenten. In Italië wilde zondag een speler van Messina, de uit Ivoorkust afkomstige Marc Zoro, met de bal onder zijn arm van het veld lopen nadat hij door supporters van Internazionale uitgescholden was. Zoro wilde de bal uit protest bij de vierde official inleveren, maar werd gekalmeerd door twee buitenlandse spelers van Inter, de Braziliaan Adriano en de Nigeriaan Martins. Zo boden hun verontschuldigingen aan voor het gedrag van hun supporters en slaagden erin om de 21-jarige Zoro op het veld te houden.

De Italiaanse voetbalbond reageerde door deze week alle wedstrijden voor competitie en beker vijf minuten later te laten beginnen, als een protest tegen racisme.

In Spanje waren in het weekend twee donkere spelers van Espanyol het mikpunt van racisme. Doelman Kameni uit Kameroen en de Braziliaanse middenvelder Fredson werden door de supporters van Atlético Madrid racistisch bejegend.

In Nederland loopt een vooronderzoek naar de gebeurtenissen van afgelopen zondag bij het competitieduel FC Utrecht-Ajax. Het thuispubliek scandeerde tijdens de wedstrijd racistische en beledigende spreekkoren. De Belgische scheidsrechter, Verbist, trad daar niet tegen op.

UEFA-bestuurder Omdal zei vandaag in Brussel dat scheidsrechters alerter moeten reageren op racistische uitingen en niet moeten aarzelen wedstrijden stil te leggen en eventueel niet meer te hervatten.

De wereldvoetbalbond (FIFA) en het wereldanti-dopingbureau (WADA) leggen hun conflict over straffen tegen doping voor aan het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne. De FIFA weigert voetballers die betrapt zijn op doping te onderwerpen aan strengere straffen.