Toni Collette

De Australische actrice Toni Collette is geen filmster, maar actrice. Dat blijft in Hollywood een moeilijk onderscheid. Voor haar eerste rol in Muriel's Wedding kwam ze twintig kilo aan, voor In Her Shoes deed ze hetzelfde.

Ze zegt dat ze het nooit meer zal doen. De Australische actrice Toni Collette kwam twintig kilo aan voor de rol waarmee ze doorbrak, in Muriel's Wedding (P.J. Hogan, 1994). Ze moest er weer evenzoveel kilo's bij eten voor haar rol in In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005), haar nieuwste film, waarin ze een zo groot mogelijk contrast moet vormen met Cameron Diaz, die haar jongere zuster speelt met wie ze alleen de schoenmaat deelt. Maar elke dag milkshakes en pasta met kaas ging haar vervelen, al had ze dat ook nog wel willen doen voor Bridget Jones' Diary, een rol die uiteindelijk naar Renée Zellwegger ging.

Toch is Collette niet van plan om nu voor rollen te kiezen die op de eerste plaats haar schoonheid in het zonnetje zetten. Collette ziet zichzelf als een actrice, en niet als een filmster, al is er door die rollen in Muriel's Wedding en In Her Shoes geen journalist die na een interview niet opschrijft dat ze in het echt zoveel slanker en mooier is dat ze eigenlijk geen zusje (In Her Shoes), moeder (The Sixth Sense en About a Boy) of travestiet (Connie & Carla) zou hoeven te spelen. Alsof dat toch geen goede rollen zijn.

Toni Collette (Sydney, 1 november 1972), dochter van een vrachtwagenchauffeur, groeide op in een buitenwijk van Sydney en wist al vroeg dat ze acteren wilde. Haar eerste filmrol speelde ze op haar zeventiende tegenover Anthony Hopkins en Russell Crowe in Spotswood (Mark Joffe, 1992). Vlak daarna kwam Muriel's Wedding, en die rol van gepest, naar Abba luisterend dikkerdje dat het heft in eigen handen neemt is altijd bij Collette gebleven. ,,You look terrible, Muriel'', is een gevleugelde zin uit Muriel's Wedding geworden die voorbijgangers de actrice nog steeds naroepen.

Collette speelde daarna een groot aantal bijrollen in Amerikaanse films, zulke echte bijrollen dat men haar er waarschijnlijk niet uit onthouden heeft, waaronder Velvet Goldmine en Shaft. Maar ze wist wel op te vallen in The Sixth Sense (M. Night Shamalyan, 1999), een rol die haar een Oscarnominatie opleverde, en in About a Boy (Chris en Paul Weitz, 2002), waarin ze speelt naast Hugh Grant. Voor nerveuze, maffe moeders was Collette een vondst.

Een van haar beste bijrollen speelde ze, ook in 2002, in The Hours, de veelgeprezen verfilming van het boek van Michael Cunningham waarin haar Australische collega Nicole Kidman Virginia Woolf speelde (met valse neus). Collette was te zien in het deel van de film dat zich in de jaren vijftig afspeelt en waarin Julianne Moore de hoofdrol heeft als ontevreden huisvrouw.

Collette speelt Moores uitbundige buurvrouw Kitty Barlow, die veel tevredener lijkt met haar bestaan. Het tonen van die tevredenheid en het toch laten doorschemeren van enige twijfel, dat was hartverscheurender dan de zelfmoord van Moores personage.