The Opposites

Als je nog niet naar de teksten geluisterd hebt, is De fik er in, de tweede cd van het uit Heiloo afkomstige rap-duo The Opposites, een spetterend en afwisselend album vol hitparade-hiphop. Net zo goedgemutst als de muziek van Lange Frans & Baas B, en uitstekend van klank en beats.

De Polderneger en 2Big zijn bijnamen van Willem de Bruin en Twan van Steenhoven. De twee leverden ook al bijdragen aan De Straat-remixes, de verzamel-cd's van Lange Frans en Baas B, met wie ze het gevoel voor toegankelijke beats gemeen hebben. Maar de Heilose tak is groffer en uitdagender.

De Polderneger en 2Big hebben een onnavolgbare flux de bouche, en zijn zich ervan bewust dat het prettig is om bij rap soms een aardig koortje te horen. Bovendien variëren de beats van reggae-sloom tot Neptunes-achtig spaarzaam tot stuiterend wild.

Maar het gaat bij The Opposites zeker ook om de teksten. Waarom zouden ze anders na hun vorige cd zijn overgestapt van Engelstalig naar Nederlands? Dus kunnen we nu constateren dat De Polderneger en 2Big niets lekkerder vinden dan vuilbekken en tegen schenen schoppen.

Het wemelt hier van de pornografische beelden, en De fik er in bevat een portie fysiek geweld waar zelfs de scheldende rapper 50 Cent bleek om de neus van zou worden. Dat is grappig, alsof je een Disney-film bekijkt die plotseling X-rated blijkt. De vele piemels, penissen en gore sletten vervelen wel eens, maar gelukkig praten de twee zo snel dat de inhoud ook te negeren valt.

The Opposites. De fik er in (Top Notch TN0512)