Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een portret van de 10-jarige Brenda die sinds haar geboorte aids heeft. Elke dag moet ze veel pillen slikken om haar ziekte onder controle te houden. Om dat medicijngebruik iets minder onaangenaam te maken, heeft Brenda een speciale pillendoos die het ziek zijn een stuk draaglijker maakt. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Terugblik op de aardbeving in Pakistan en de kinderen die getroffen werden die net op school waren. Hun angst voor een nieuwe aardbeving is zo groot dat ze niet terug naar hun klas willen. Hulpverleners stellen alles in het werk om hun toch onderwijs te geven. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Onder meer aandacht voor de vraag waarom rechts Nederland Amerika ontrouw wordt. Van de regeringspartijen is alleen de VVD nog onverkort voorstander van een nieuwe missie van 1.100 Nederlandse soldaten naar Afghanistan. PvdA, GroenLinks en SP zijn tegen en bij CDA en D66 groeit de twijfel. Ned.3, 22.20-23.000u.

DOCUMENTAIRE

Natural world: Flying with condors. De condor uit het Andes-gebergte is een echte deltavlieger. Deltavliegkampioene Judy Leden probeert hun vlucht te imiteren en de vogels vanuit de lucht te observeren. BBC2, 21.00-21.50u.

I love Sinterklaas. Over de Nederlandse traditie van Sinterklaas en waar hij vandaan komt. Aan de orde komt niet alleen de datum van zijn verjaardag, de lengte van zijn baard, maar ook intocht, de angst voor de zak, de cadeaus en het verraad dat de sint niet blijkt te bestaan. Ook aandacht voor de vraag of Zwarte Piet ook paars zijn en de betekenis van het woord `kapoentje' in het sinterklaasliedje. Met onder meer Antoine Bodar, de broertjes Ron & Carlo Boszhard, Anita Doth, Jomanda, Antonie Kamerling, Ruben & Horace, Henk Westbroek en de enige echte Sinterklaas. Net5, 22.05-23.10u.

Profiel: Martelaars en mollen. Aandacht voor de strafzaak tegen de Hofstadgroep die maandag 5 december in de zwaar beveiligde `bunker' van de rechtbank in Amsterdam begint. Volgens het openbaar ministerie is de Hofstadgroep een islamitisch terreurnetwerk dat bezig was met het voorbereiden van aanslagen. Het strafdossier beslaat ruim 20.000 pagina's, maar nergens wordt aangetoond op welke concrete doelen de leden van de groep het hadden gemunt. Gesprekken met o.a. terreurverdachte Jermaine W., de Nijmeegse hoogleraar Ybo Buruma en met de vader van de verdachten Jason en Jermaine W. Ook aandacht voor kwestie dat een informant van de AIVD vier handgranaten zou hebben geleverd aan de terreurverdachten in het Haagse Laakkwartier. Ned.1, 22.40-23.20u.

Watergate - In de schaduw van de geschiedenis. Slot van een tweedelige documentaire over het Watergate-schandaal. De inbraak, op last van Republikeinen, in het hoofdkantoor van de Democratische Partij in het Watergate Hotel in Washington, bleek gefinancierd uit het herverkiezingsfonds van president Nixon. Hoewel Nixon, de 37ste president van Amerika, zijn onschuld bleef volhouden, trad hij op 9 augustus 1974 af om een impeachement-procedure te voorkomen. Met onder meer de visies van de schandaalonthullers Bernstein en Woodward van de Washington Post, adviseurs van de president, advocaten van het Witte Huis en leden van de Senaatscommissie. Ned.1, 23.20-0.20u.

Hitlers Meereskämpfer - Kampfschwimmer und Torpedomänner im Zweiten Weltkrieg. Over de `Meereskämpfer', een speciale eenheid van Hitler die uit getalenteerde zwemmers bestond en getraind werd voor het uitvoeren van sabotageacties onder water. ARD, 23.30-0.15u.

The end of the world as we know it. Schrijver en filmmaker Marcel Theroux zoekt naar oplossingen voor de klimaatverandering. Als voormalig antikernenergiedemonstrant is hij zelfs bereid kernenergie een kans te geven. Hij reist naar Alaska waar de Inuit hun traditionele vormen van bestaan niet langer kunnen volhouden en ook bezoekt hij in India een dorpsgemeenschap die verhuisde in verband met het stijgende zeewater. Ned.3, 0.15-1.10u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Onder meer aandacht voor The Sound of music die 40 jaar bestaat. Aernoud Florijn van de meezingbioscoop vertelt wat er zo leuk is aan deze musical. Ned.3, 19.00-19.50u.

Breek de week. Tweede-Kamerlid en secretaris van de LPF-fractie Joost Eerdmans praat over zijn werk en politieke toekomst. RTL7, 23.10-23.40u.

AMUSEMENT & SPORT

Grazend Nederland. Slot van een serie waarin kok Pierre Wind op zoek gaat naar de Nederlandse eetgewoontes. Vanavond over onder meer het gewicht van een balletdanseres en kogelstoter. Ned.3, 19.55-20.25u.

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit Bulgarije van de wedstrijd PFC Litex Lovech tegen AZ voor de UEFA Cup. Oud-coach van de Alkmaarders Willem van Hanegem geeft de analyse. Na deze wedstrijd samenvattingen van andere wedstrijden. Ned.2, 20.25-23.20u.

KUNST

Imagine: Amos Oz - The conscience of Israel. De Israëlische Amos Oz is een alom gerespecteerd schrijver en politiek commentator. In zijn autobiografie A tale of love and darkness beschrijft hij hoe hij de geboorte van de staat Israël in zijn jeugd heeft ervaren. BBC1, 23.40-0.35u.