Televisie Film van de dag

Alfie. Het is gelukkig niet Jude Law die vannacht gestalte geeft aan Alfie, de zelfingenomen maar o zo charmante `cockney rebel' die maar niet van de vrouwtjes af kan blijven.

Law speelde vorig jaar in de aalgladde remake van het in 1966 door Lewis Gilbert al eens verfilmde toneelstuk van Bill Naughton. Want Michael Caine ís Alfie, daar kan niemand tegenop.

Op onnavolgbare wijze kijkt Caine/Alfie af en toe in de camera en spreekt hij ons toe. Hij doet voorspellingen en verklaart met veel geestige drogredeneringen z'n gedrag. Gedrag dat nogal losbandig is. Hij verslijt namelijk nogal wat vrouwen.

De een krijgt een kind van hem, een ander – nota bene de vrouw van zijn beste vriend – raakt ongewenst zwanger. Dan is het zoete leven in `swinging Londen' opeens niet meer zo vrolijk en zorgeloos. De prachtige muziek in Alfie is van saxofoonlegende Sonny Rollins.

(Lewis Gilbert, 1966, GB), BBC1, 0.40-2.35u.