Sort-of-Weihnachtsmann

Hoe anders zie je de stad met een toerist aan je zijde! Dit weekend opende een Freundin aus Berlin mijn ogen. In de metro, op weg om haar op te halen, zag ik alles zoals ik het normaal zie. Met haar op de terugweg ontwaarde ik ineens de kapotte bankjes, de ranzige stukken kauwgom op het chroom en de troosteloze graffiti.

Ik stoorde me aan de puinhoop die de Noord/Zuidlijn teweegbrengt, de werkeloze tourniquetten en de verveelde stadswachten. Ik dacht weemoedig terug aan mijn tripje naar Berlijn en hoe fantastisch het openbaar vervoer daar was.

Of mijn huis! Dat ene hoekje waar het stof zich altijd bijzonder slecht bereikbaar verzamelt, kan je zo goed verdringen tot je het niet meer ziet. Maar dan komt de toerist logeren. Overal zichtbaar stof! Als de toerist naar het toilet is, veeg je met wat spuug snel het stof uit het cd-kastje, terwijl je met je voet een wolkje vuil onder de bank schuift.

Door de ogen van de toerist zag ik de gevels van de grachtenpanden prachtig afsteken tegen een dreigende lucht. Ik zag de zwanen op de torentjes, de gevelplaten met gekleurde afbeeldingen, de namen die de grachtenpanden dragen.

Maar het mooiste was Sinterklaas. Mijn laatste intocht was al meer dan twintig jaar geleden. Op mijn vader na heb ik sindsdien geen Sinterklaas meer gezien. Het enthousiasme dat de Berlijnse aan de dag legde voor de `sort-of-Weihnachtsmann' werkte aanstekelijk. Bijna opgewonden stond ik langs de kant te wachten tot de goedheiligman voorbij zou komen. Gewapend met een fototoestel riep ik de Pieten toe. Ik vertelde hoe het is om je schoen te zetten, over de angst voor het grote boek, over de spanning van de jutezak en over het moment dat ik ontdekte dat Sinterklaas niet bestond. Terwijl Sinterklaas veel te snel aan ons plekje langs de route voorbij ging, voelde ik een enorme trots voor een van onze weinige tradities opkomen.

Wellicht een goed idee om lokale politici een dag door de stad te laten lopen met aan hun arm een gewone burger uit een ander land. Om alles voor het eerst opnieuw te zien.