Schrijver was tegen film Narnia

De Britse schrijver C.S. Lewis, vooral bekend als de schepper van het fabelrijk Narnia, was faliekant tegen de verfilming van zijn schepping. Dat blijkt uit een brief die Lewis in 1959 schreef aan de BBC-producent Lance Sieveking. De brief is openbaar gemaakt door de BBC en te lezen op de aan de letteren gewijde website www.nthposition.com. Lewis, die stierf in 1963, schrijft in een (positieve) reactie op de radiobewerking van een van zijn boeken dat hij ,,absoluut tegen'' het bewerken van zijn boeken voor de televisie is. Hij maakt een uitzondering voor een mogelijke animatieversie van zijn boeken, maar een `echte' film over zijn door fabeldieren bevolkte wereld leek hem niets. Vooral de goddelijke leeuw Aslan, beschermer van Narnia, mocht volgens hem niet worden weergegeven door een mimende acteur. ,,Dat zou ik godslasterlijk vinden.''

Het Nederlands Dagblad schreef vandaagdat de stiefzoon van Lewis terughoudend is over de vraag of zijn stiefvader gelukkig zou zijn geweest met de Disney-verfilming die volgende maand wereldwijd in première gaat. De stiefzoon, Douglas Graham, heeft als adviseur meegewerkt aan de verfilming en ,,denkt'' dat Lewis er tevreden over zou zijn.

In The Chronicles of Narnia, geregisseerd door Andrew Adamson, is de leeuw Aslan door de computer voortgebracht en heeft hij de stem gekregen van Liam Neeson. In de Nederlandse versie is die overgedaan door Kees van Lier. Er is een opmerkelijk verschil tussen de Nederlandse en de oorspronkelijke versie: distributeur Buena Vista brengt de twee versies uit voor verschillende leeftijden. De Engelse versie is volgens Buena Vista geschikt voor kinderen van twaalf jaar en ouder, naar de nagesynchroniseerde versie mogen ook kinderen van zes jaar al komen kijken. Beide versie draaien vanaf 21 december in de bioscoop.