Rijksmuseum wil Frans Hals helpen

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat met de gemeente Haarlem praten over een oplossing van het depotprobleem van het Frans Hals Museum.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksmuseum, die verder geen toelichting geeft. Het Rijksmuseum zou het Haarlemse museum depotruimte willen bieden in ruil voor het schilderij De tekenles van Michael Sweerts, een van de twee werken die het Frans Hals Museum van plan was te verkopen ten bate van een nieuw depot. Het Rijksmuseum beschikt over moderne depotruimte in Lelystad.

De woordvoerder van de gemeente Haarlem wil niet zeggen van wie het initiatief is uitgegaan en wil evenmin ingaan op de vraag of de gemeente deze oplossing verkiest. Wel wijst hij er op dat de Haarlemse gemeenteraad op 18 november heeft uitgesproken dat de werken bij voorkeur zichtbaar moeten blijven in een openbare collectie. Op 21 december staat het onderwerp opnieuw op de agenda in de raad.

Twee weken geleden lekte uit dat Haarlem bezit uit de collectie van het Frans Hals Museum wil verkopen om de bouw van een nieuw museumdepot te financieren. Het gaat om schilderijen die buiten de zogenoemde kerncollectie vallen. Phaeton en de zonnewagen van de Amerikaanse schilder Benjamin West (1738-1820) kreeg het museum in 1941 geschonken door de familie Guépin-Van der Niepoort, nadat de Duitse bezettingsautoriteiten hun landhuis hadden gevorderd. Omdat er onverwachts nazaten van die familie zijn gevonden, is de verkoop van dit werk voorlopig bevroren.

Sweerts' De tekenles is in 1876 geschonken door de `Haarlemse vereniging tot uitbreiding der verzameling van kunst en oudheden op het stedelijke museum te Haarlem'. Men meende dat het een tekenles van Frans Hals voorstelde – met de schilder prominent op de rug gezien – en dat het gemaakt was door een Haarlemse schilder. Later werd het toegeschreven aan de Brusselse meester Michael Sweerts (1618-1664). Het werk zou 6 miljoen euro waard zijn en dat van West 1,8 miljoen. Beide werken zijn momenteel te zien in het Frans Hals Museum.