Resultaat van Corus sterk gedaald

Een inzinking van de staalmarkt heeft de winst van het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus sterk onder druk gezet. Corus kampte vooral met een teruglopende vraag naar staal vanuit de bouw- en autosector in Europa, waar het concern zo'n 80 procent van zijn omzet vandaan haalt.

De winst van Corus kelderde in het derde kwartaal van 188 miljoen pond vorig jaar naar 50 miljoen pond (72,5 miljoen euro) dit jaar. De omzet bleef stabiel op ruim 2,3 miljard pond (3,3 miljard euro). Ook ondervindt Corus zware concurrentie van de twee grootste Europese staalbedrijven, het Luxemburgse Arcelor en het Duitse ThyssenKrupp. Beide concerns vechten momenteel om het Canadese bedrijf Dofasco omdat de activiteiten van het Canadese bedrijf naadloos aansluiten bij hun eigen werkzaamheden.

In tegenstelling tot de concurrentie heeft Corus geen kapitaal voor grote overnames. Het bedrijf zit na de miljardenverliezen sinds de fusie van Hoogovens met British Steel nog steeds in een herstelproces, dat gezien de teruglopende winst weer vertraging oploopt.

Vorig jaar kwam Corus voor het eerst in de zwarte cijfers. Hoewel Corus zelf nauwelijks staal produceert voor China werd het herstel mede veroorzaakt door een opleving van de staalindustrie door de grote vraag uit China, waardoor de prijzen stegen. In de tweede helft vorig jaar werd de vraag uit China minder en stapelden de voorraden zich op. Dit leidde in combinatie met de oplopende kosten voor grondstoffen tot kleinere marges op de verkoopprijzen.

Toch wist Corus door de productie te verlagen en op de kosten te letten de verkoopprijzen redelijk op peil te houden. Inmiddels trekt de vraag weer aan en heeft het concern prijsverhogingen aangekondigd voor volgend jaar.

Tegelijk met de derde kwartaalcijfers maakte Corus bekend de investeringen voor het Nederlandse onderdeel van het concern in IJmuiden, de motor van de winst bij Corus, flink op te voeren. Zo wordt voor 223 miljoen euro een dompelverzinklijn en een nieuwe koudwalsinstallatie gebouwd.

Corus overweegt de aluminiumsmelterij in Delfzijl te sluiten. ,,We houden alle opties open, duidelijk is dat we teleurgesteld zijn in de resultaten bij onze aluminiumdivisie'', zei topman Varin.