PRDV: angst door aanpak terreur

De maatregelen tegen terreur van het huidige kabinet maken het land banger maar niet veiliger. Dat schrijft misdaadjournalist Peter R. de Vries in zijn vandaag gepresenteerde terreurnota. De Vries overweegt met zijn Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2007.

De Vries noemt het ,,een illusie dat de extreme anti-terreurmaatregelen ons land veiliger hebben gemaakt.'' Volgens hem heeft het westen zelf een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van het internationaal terrorisme. De bereidheid van radicale moslims om hun leven op te offeren kan volgens De Vries worden verklaard uit ongelijkheid, vernedering en een oneerlijke verdeling van welvaart in de wereld. Hij noemt de VS `de Politieagent Van de Wereld' die door het optreden in Afghanistan en Irak weerstand oproept. ,,We moeten onder ogen zien dat we de oorzaken van het terrorisme decennialang zelf hebben gekweekt, gevoed en toen ze zichtbaar werden vervolgens lang hebben genegeerd.''

Met het stuk neemt De Vries voor een deel afstand van het rechtse imago dat hij volgens opiniepeilers nog steeds heeft, ook al noemde hij eerder bijvoorbeeld verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking een van de belangrijkste punten uit zijn partijprogramma. De Vries laat zijn politieke toekomst afhangen van een opiniepeiling van NIPO-TNS: als op 16 december 41 procent van de ondervraagden hem een ,,aanwinst'' vindt voor de politiek doet hij met zijn partij mee aan de verkiezingen van 2007. Dat percentage staat nu op 25.