Peijs vindt geen extra treinen HSL

Minister Peijs (Verkeer, CDA) kan haar belofte dat er op 1 april 2007 treinen rijden over de nieuwe hogesnelheidslijn (HSL) van Amsterdam naar Brussel niet waarmaken.

Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Peijs was al enige tijd, zoals ze eerder meedeelde in de Kamer, ,,aan alle kanten op zoek naar treinen'' en in de nieuwste brief laat ze weten dat ze er welgeteld één heeft gevonden die op 1 april 2007 wanneer de lijn in gebruik wordt genomen, kan rijden. Dat is echter een testtrein waarmee geen passagiers worden vervoerd. Pas op 1 juli 2007 zullen er vier treinen zijn om een bescheiden dienstregeling te kunnen maken. Aan het eind van 2007 rijden er twaalf treinen.

De minister trekt haar conclusie na onderzoek door haar eigen ambtenaren. Dat was volgens Peijs nodig nadat de exploitant van de hogesnelheidslijn High Speed Alliance (HSA) eerder dit jaar had gewaarschuwd niet op tijd over nieuwe treinen te kunnen beschikken. De Italiaanse fabrikant kon volgens HSA niet op tijd beschikken over de gegevens voor het in te bouwen veiligheidssysteem. Peijs liet daarop weten HSA te zullen houden aan het contract waarin is vastgelegd dat er op 1 april 2007 wordt gereden.

In het nieuwste voorstel van Peijs rijden er in de zomer van 2007 over de snelle lijn getrokken treinen tussen Amsterdam en Brussel. De locomotieven moeten worden gehuurd van Angeltrains en de rijtuigen van de Nederlandse Spoorwegen. De meerkosten zijn volgens Peijs ongeveer 50 miljoen euro en die zullen op HSA worden verhaald. Omdat de exploitant geen schuld erkent voorziet de minister een juridische procedure. De verbinding Den Haag-Breda-Brussel zal pas later in gebruik worden genomen, schrijft Peijs.

De Tweede Kamer is ontevreden over de nieuwste brief van de minister. Woordvoerder Hofstra (VVD) zegt dat ,,de ene oplossing nog onaantrekkelijker is dan de andere''. Volgens zijn collega Dijksma (PvdA) roept de brief weer ,,nieuwe vragen op, onder meer over het beveiligingssysteem van de lijn''. NS, de grootste partner in HSA houdt vast aan een ander systeem dan het ministerie voorstaat.

Het CDA twijfelt of de oplossing van Peijs de vijftig miljoen euro waard is.