Oppositie boycot verkiezing Venezuela

Drie Venezolaanse oppositiepartijen hebben zich vijf dagen voor de congresverkiezingen teruggetrokken uit die verkiezingen.

Ze menen dat het nieuwe geautomatiseerde kiessysteem de bondgenoten van president Hugo Chávez bevooroordeeld waardoor die zullen winnen. Ook zou de vertrouwelijkheid van de stemmen niet zijn gegarandeerd.

De regering wijst de kritiek van de hand en zegt dat de partijen niet mee willen doen uit vrees voor een verkiezingsnederlaag. Uit peilingen van het Venezolaanse onderzoeksbureau Datanalisis blijkt dat 70 procent van de kiezers zondag zal gaan stemmen op een kandidaat van Chávez' Vijfde Republikeinse Beweging. Volgens het Latijns-Amerikaanse onderzoeksbureau Latinobarómetro steunt 65 procent Chávez en diens partij. De verkiezingen bepalen de zetelverdeling in het 167-tellende Congres.

,,De oppositie zegt dat deze verkiezingen niet eerlijk zullen zijn. Het is de eerlijkste in de geschiedenis van Venuezela, maar zij hebben belangen die tegengesteld zijn aan die van de nationale kiesraad'', reageerde vice-president José Vicente Rangel. ,,De Democratische Alliantie heeft zich teruggetrokken; goed zo. Ze kunnen de pot op.''

Henry Ramos van de Democratische Alliantie, de grootste oppositiepartij, meent echter dat de kiesraad pro-Chávezkandidaten bevooroordeeld en fouten in de kieslijsten niet heeft gecorrigeerd om een balans tussen de regeringspartij en de oppositiepartijen aan te brengen. Ook de sociaal-christelijke Copei en de partij Project Venezuela hebben zich teruggetrokken uit de verkiezingsstrijd.

Voordat president Chávez in 1998 aan de macht kwam, werd de Venezolaanse politiek gedomineerd door de Democratische Alliantie en Copei.

Internationale waarnemers zullen zondag toezien op het verloop van de congresverkiezingen.