Mosselen anders

Zeeuwse mosselen met een vleugje Azië. En dat alles in één pan. Bij dit gerecht voor 4 personen kan eventueel gekookte rijst worden geserveerd. Begin met het opzoeken van een hamer. Sla het onderste houtige, bloembolachtige gedeelte van de gedroogde stengel citroengras plat. Dankzij deze actie geeft de stengel smaak af. Van een verse stengel. Die deze hardhandige aanpak niet nodig heeft, wordt de bovenkant, het groene stuk, verwijderd. De buitenste laag van de onderkant wordt verwijderd, waarna de onderkant in plakjes wordt gesneden. Citroengras wordt evenals laurierblad niet opgegeten. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Maak de paksoi schoon. Snijd een stukje van de onderkant. Snijd de witte stelen en groene bladen in reepjes. Rasp het geschilde stukje gemberwortel. Hak de ontvelde knoflooktenen in kleine stukjes. Snijd een stukje van de bovenkant van de pepertjes en snijd ze vervolgens in dunne ringen. Controleer de mosselen. Gooi kapotte exemplaren die na een tik niet dicht gaan weg. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de uiringen in ongeveer 10 minuten op een niet te hoog vuur zacht en glazig. Voeg halverwege de baktijd de knoflook, geraspte gember en ringetjes peper toe. Leg het citroengras in de pan en voeg de kokosmelk en de kerriepasta toe. Laat dit mengsel op een vrij laag vuur met een deksel op de pan ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Breng de kokosmelk eventueel op smaak met zout. Leg nu om en om in de pan een laag mosselen, een laag paksoi, een laag mosselen enz. Kook de mosselen op de hoogste stand van het vuur gedurende enkele minuten. Als de mosselen allemaal zijn geopend is het gerecht klaar. Schud de pan tijdens het koken om. Voeg eventueel wat extra water toe. Verwijder het citroengras. Schep mosselen en kookvocht in diepe kommen. Het kookvocht wordt als een soepje met een lepel opgegeten en/of over gekookte rijst gegoten.

Morgen: tarte tatin.