Meer `spirit' in programma VVD

Topman Ben Verwaayen van British Telecom wordt voorzitter van de commissie die voor de VVD het verkiezingsprogramma gaat schrijven.

Ben Verwaayen (53) is nooit te beroerd te vertellen wat hij van de Nederlandse samenleving vindt. Hoewel de Nederlandse topman van British Telecom (BT) alweer acht jaar in het buitenland woont, zat hij afgelopen zomer aan tafel bij het programma Buitenhof, waar hij de `crisis' in Nederland besprak. Hij pleitte voor een nieuwe commissie Wagner met prominenten uit het bedrijfsleven die de Nederlandse economie nieuw elan moet geven. Vorige maand zei hij nog in deze krant dat Nederland minder relevant is geworden, dat er geen vertrouwen is in formele leiders en dat het hier ontbreekt aan de spirit. Nu gaat hij hij zich buigen over het verkiezingsprogramma van de VVD.

Verwaayen is geen nieuw gezicht bij de liberalen. Als 20-jarige werd hij voorzitter van de Nieuwe Kiezers Werkgroep van de VVD, later deed hij campagnes en kwam hij in het hoofdbestuur. Bijna werd hij staatssecretaris. Achteraf was hij blij dat het niet doorging, de politiek was niet zijn ding. ,,Ik ben resultaatgericht.''

De prediker van de vrije markt, de communicator, de spraakwaterval. Wie een keer een van de vele toespraken van Verwaayen heeft bijgewoond, weet dat deze typeringen kloppen. Zijn baan als directeur van PTT Telecom kreeg hij in 1988 mede doordat hij ,,altijd met iedereen kletst''. Via de VVD kende hij Neelie Kroes heel goed, die als minister van Verkeer en Waterstaat iemand zocht die de PTT kon privatiseren.

Na negen jaar bij de PTT vertrok Verwaayen naar de VS. Daar werd hij de tweede man bij technologiebedrijf Lucent. Er volgde een periode van grote groei, gevolgd door een geweldige neergang waarbij 50.000 werknemers weg moesten. In die tijd maakte hij mee hoe het was om in de pers in no time van `hero' gereduceerd te worden tot `zero'. Zijn aanstelling als topman bij BT werd in Engeland met scepsis ontvangen, maar nu wordt hij er Big Ben genoemd.